Efsun Yılmaz - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Türkiye farklı bir yere gidiyor. Dünyada artık farklı bir Türkiye var. Artık el pençe divan Türkiye yok. Artık dünyada gündem belirleyen bir Türkiye var'' dedi.
Erdoğan, Simav ilçesinde çadırkentin önünde Başbakanlık otobüsü üzerinde yaptığı konuşmada, 19 Mayıs'ta yaşanan deprem nedeniyle büyük üzüntü duyduğunu belirtti.
''Bu gecikmeli buluşmada en kalbi duygularla sizleri selamlıyorum'' diyen Erdoğan, ''2 kardeşimizi ebediyete uğurladık, Allah rahmet eylesin. Yaralı kardeşlerimizin, hamdolsun tedavileri yapıldı. Bunun dışında diğer birçok hasarlar oldu, onları süratle gidermenin gayreti içindeyiz ve gidereceğiz. Bundan kardeşlerimin şüphesi olmasın'' dedi.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in hemen bölgeye geldiğini kaydeden Erdoğan, devletin tüm kurumlarının depremzedeler için seferber olduğunu dile getirdi.

-''OKULLARIN YAPIMINA ÖNCELİK VERİLECEK''-

İlk hedefin bölgedeki okulların süratle yapılması olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
''Gerek ilköğretim, gerek liselerimiz, gerek meslek liselerimizi yaptıracağız. Meslek liselerini inşallah ikiye çıkaracağız, imam hatip okulumuzu yapacağız. Güçlendirme olayına karşı olduğum için kesin talimatını verdim ve güçlendirme değil, sıfırdan yeni okullar yapacağız. Bunun yanında Vakıflar Genel Müdürlüğümüz camilerimizin restorasyonunu yapacak, bunun dışında TOKİ olarak da camilerimizi süratle sıfır olarak yapacağız. Simav'ın en önemli çekici yanı kaplıcaları, belediyeyle TOKİ'yi görüştürerek orada ne gibi çalışmalar yapabiliriz, bu adımları da atacağız.''
Erzurum, Bingöl ve Erzincan'daki deprem sonrası çalışmalarda yılları değil, ayları tarih olarak verdiklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
''Biz eğer devletsek, demokratik, laik, sosyal hukuk devletiysek, bu işi uzun yıllara bırakamayız. Geçmişte temel attılar, adına da afet konutları dediler. Gerçekten konutlar afet gibi çıktı, rezaletti. Şu anda Anadolu'nun bazı yerlerinde dolaştığımda, o hali görüyorum. Biz bunları yaşatmak istemiyoruz.
TOKİ'deki arkadaşlarımıza söylüyorum, işi aceleye getirip kaliteden taviz vermeyeceğiz. TOKİ'nin yaptığı konutlar 8,5 şiddetindeki depreme dayanıklı konutlar olacak. Zira bu bölge anlaşılıyor ki deprem bölgesi. Teknolojinin gereği neyse onu yapmamız gerekiyor. Zemin etütlerini ona göre yapacağız, sağlam zemine bu konutlarımızı inşa etmek suretiyle bu tür felaketlere karşı dayanıklı olacağız. Bu konuda TOKİ'deki başkan kardeşime güveniyorum. Ciddi bir kontrol altında olduklarını sizlerin de bilmesini istiyorum. Zaten buralarda kalkıp devasa yüksek binalardan yapacak değiliz. Bunlar zemin artı dört, bunun dışında bir uygulama olmayacak. Benim arkadaşlara verdiğim şey, zemin artı 3'tür.''
Çadırdaki vatandaşların, Kızılay'ın Yunus Emre Prefabrike evlerine taşınacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, ''Çadırlarımızı da yavaş yavaş ortadan kaldırıp o binalarda vatandaşlarımız kalmış olacak'' diye konuştu.

-VATANDAŞA TEŞEKKÜR ETTİ-

12 Haziran seçimleri nedeniyle de vatandaşa teşekkür eden Erdoğan, ''Sizler 12 Haziran'da gerçekten bu kardeşinizi ve ekibini yalnız koymadınız, tüm bu olanlara rağmen yanımızda yer aldınız ve bu büyük desteğiniz, bizim sorumluluğumuzu da artırıyor. Biz de bu sorumluluğumuzun gereğini inşallah yerine getireceğiz'' diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
''Değerli arkadaşlarım, ben Kılıçdaroğlu değilim. Şimdi Çorum Sungurlu'dan geçiyor. Sungurlular, 'İl olmak istiyoruz' diyor. 'Yaptım gitti' diyor. Ben dürüst olmak zorundayım. Bütün mesele nedir? Simav ilçe. Bir il olarak ne yapılması gerekiyorsa, onun burada yapılmasıdır aslolan. Bu ülkede nereleri il yapmadılar ki? Ah bir gidip oraları görseniz. Halleri felaket. Mesele tabela değil. Oraya verilmesi gereken hizmet. Niçin birbirimizi aldatalım ki ben sizi ayırt etmeden seviyorum.''
Türkiye'nin artık farklı bir yere gittiğini söyleyen Erdoğan, ''Türkiye farklı yere gidiyor. Dünyada artık farklı bir Türkiye var. Artık el pençe divan Türkiye yok. Artık dünyada gündem belirleyen bir Türkiye var. Türkiye'yi farklı seviyeye getirmek görevimizdir. Olması gereken budur, bunu yaptık, yapacağız'' diye konuştu.
Erdoğan'ın konuşması sırasında 3,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.