Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Suriye'de bir dağılmanın, bir parçalanmanın, bir mezhep çatışmasının doğmasına yönelik endişelerimiz var. Bunları da görmek, yaşamak istemiyoruz'' dedi.
Başbakan Erdoğan, Rize Valiliği'ni ziyareti sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Erdoğan, bir gazetecinin, Suriye'de yaşanan olaylarla ilgili Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşüp görüşmediği yönündeki sorusu üzerine, ''Doğrusu yaklaşık bir hafta 10 gündür ben görüşmedim. Ama arkadaşlarım görüşmelerini devam ettiriyorlar. Özellikle de Suriye Büyükelçimiz çok yakın temasın içinde, sürekli bilgileri alıyoruz'' diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, bu arada Libya'yı da yakın takipte tuttuklarını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:
''Bugünlerde özel temsilcimi Libya'ya gönderdim. Özel temsilcimin görüşmelerini bekleyeceğim. Kendim Seyfülislamla bir görüşme yaptım. Kendilerine daha önceki yol haritamızla ilgili düşüncelerimi yansıttım. Özel temsilcimin gelmesinden sonra da, onların kanaatlerini, düşüncelerini aldıktan sonra bu konudaki düşüncelerimizi yeniden paylaşacağız. Bir taraftan muhalefet kesimi, bir yandan şu andaki ulusal yönetimle de görüşmelerimizi devam ettirerek en az zararla bu konudaki süreci Libya halkının birliği, beraberliği, bütünlüğü istikametinde bitirelim istiyoruz. Çünkü bizim için Libya halkının birliği beraberliği, bütünlüğü çok önemli.
Aynı şekilde Suriye'de bir dağılmanın, bir parçalanmanın, bir mezhep çatışmasının doğmasına yönelik endişelerimiz var. Bunları da görmek, yaşamak istemiyoruz. Çünkü Suriye'nin durumu Libya'nın durumuna benzemez. Libya bizim için bir yerde belki bir dış politika analizi olarak değerlendirilebilir. Suriye ise öyle değil, adeta bizim için bir iç politika değerlendirmesi yapmamız gereken... Çünkü 850 kilometre sınırı olan, akrabalık bağlarının çok yoğun çok güçlü olduğu bir ülke konumunda. Temenni ederim ki bu sıkıntıyı Suriye süratle aşacaktır.''
Bir gazetecinin, basında yer alan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın olduğu ileri sürülen açıklamaları hatırlatması üzerine Başbakan Erdoğan, ''Siz inanıyor musunuz? Türkiye Cumhuriyeti devleti, hükümetiyle her şeyiyle böyle kalkıp üç beş kendini bilmeze prim verecek durumumuz yok. Gereği neyse bunların hepsi yapılır'' dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile ilgili bir internet sitesinde yer alan açıklamaların anımsatılması üzerine Erdoğan, ''Bizim dışımızdaki konular. Bu konularla ilgilenmeyi hiçbir zaman ilkelerime uygun bulmam. İlkelerimin dışında... Onların kendi iç sorunudur. Yorum yapmam doğru olmaz zaten'' dedi.