Basın Kartı Komisyonu, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünde toplandı.
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, komisyon toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, yaygın ve özellikle yerel medyanın sıkıntılarının giderilmesi ve kendi ayaklarının üzerinde durabilmesi konusunda son dönemlerde yoğun tempoda çalıştıklarını söyledi.
Şanlıurfa'da 2 hafta önce gerçekleştirilen yerel medya eğitim seminerinin çok ses getirdiğini ve oldukça başarılı geçtiğini dile getiren Karakaya, ''Yurt dışından da geniş bir katılım vardı. Biz yerel medya eğitim seminerleriyle bağlı kalmayalım fırsat buldukça yerele inelim amacıyla değişik illerimizde bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz. Geçtiğimiz hafta Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Osmaniye'deydik. Bu hafta sonu Afyonkarahisar'da bir bilgilendirme toplantısı yaptık'' dedi.
Basın Ormanı kurulmasıyla ilgili faaliyetlerin de devam ettiğini bildiren Karakaya, ''Türk Polis Teşkilatının 166. yılı dolayısıyla oluşturulması planlanan ormanı yağış dolayısıyla erteleyeceğiz. O ormanla birlikte şu anda basın ormanı konusunda 20 noktaya ulaşmış durumdayız'' diye konuştu.
Karakaya, uzun bir hazırlık süreci sonunda internet sayfalarını da değiştirdiklerini belirterek, yeni sayfada dış haber değerlendirmeleri kadar yerel medyayı da Türkiye'nin gündemine taşıdıklarını söyledi.
Dış basını takip eden medya takip merkezini de geliştirdiklerini, yerel basını da bu sisteme entegre ederek, ''Devlet Enformasyonu'' ismiyle yeniden projelendirdiklerini anlatan Karakaya, bunu Mayıs ayından itibaren hizmete sunacaklarını dile getirdi. Karakaya, sistemde dış basın değerlendirmesinin daha geniş yer alacağını, ama yerel ve yaygın basının da olacağını ifade etti.
Gazetecilerin basın kartı alamamalarının temel gerekçesinin, basın iş kolundan sigortalarının yapılmaması olduğuna işaret eden Karakaya, şunları kaydetti:
''Buna istisna sağlayıp sağlanamayacağı yönünde sorular geliyor. Biz de öncelikle kendi haklarının korunması, uzun vadeli garantiye alınması amacıyla konulmuş bir sistem olduğunu, bundan feragatin, herhangi bir istisnanın çok mümkün olamayacağını ifade ediyoruz. Benim sizlerden ricam sizlere bağlı gazetelerde, basın meslek kuruluşlarında basın çalışanlarımızı 5953 sayılı basın iş kanununa göre çalıştırılması konusunda bir daha hatırlatmada bulunabilirsek, el birliğiyle bunun elzem olduğunu düşünüyorum.
İlkokul mezunlarına basın kartı verilmesiyle ilgili bir araya gelmiştik. Orada karara bağlanamamıştı. Ümit ediyorum bugün bunu karara bağlayacağız. Uzun süredir bekleyen dosyaları da karara bağlayacağız. Toplantının yararlı olmasını diliyorum.''
Komisyon, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü binasında gerçekleştirdiği toplantısında, Basın Kartı Yönetmeliği'nde 23 Ekim 2010'da yapılan değişiklikle getirilen geçici hüküm uyarınca ilk defa basın kartı düzenlenmesi önerilen gazetecilerin durumlarını inceleyecek.
Yarın da devam edecek toplantıda, geçici hüküm kapsamında başvuran ilköğretim mezunlarının basın kartı müracaatlarının yanı sıra ilk defa basın kartı alacaklar, adlarına sürekli nitelikte basın kartı düzenlemesi talep edenlerin de başvuruları ele alınarak karara bağlanacak.