Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Boğaziçi Üniversitesinin (BÜ) 2010-2011 Akademik Yılı mezuniyet törenine yolladığı mesajda öğrencilere, ''Üniversitede aldığınız eğitim ve kazandığınız vizyon çerçevesinde geleceğin devlet yöneticileri, siyasetçileri, eğitimcileri, bilim adamları, sanatçıları ve diğer meslek temsilcileri olarak, kıvanç verici başarılara imza atacağınıza ve ülkemizin her alanda dünyada söz sahibi olmasına çalışmalarınızla katkıda bulunacağınıza inancım tamdır'' diye seslendi.
BÜ'nün mezuniyet töreni, üniversitenin Uçaksavar Yerleşkesi Spor Tesisleri'nde yapıldı.
Cumhurbaşkanı Gül, törene yolladığı mesajda, mezun olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşayan öğrencileri tebrik ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Önünüzde yeni bir dönem başlamaktadır. Üniversiteniz sizleri en iyi şekilde yetiştirmek, ulusal ve uluslararası seviyede rekabete ve geleceğe hazırlamak için güzel imkanlar ve fırsatlar sağlamıştır. Sizlerin de yakından bildiği gibi dünya hızla değişmektedir. Dolayısıyla her zamankinden daha farklı şartlarla karşılaşacaksınız. Başarılı olmanız, devletin sağlaması gereken imkanlar yanında, biraz da kendi çalışmalarınıza bağlıdır. Hayatı, dünyayı ve değişimleri anlamak ve bunlara uyum sağlamak için daha çok gayret göstermelisiniz. Bu gayretlerin sizlere başarının yolunu açacağını unutmamalısınız. Sizlerin eğitimin tüm kademelerinde çağın gerekleri doğrultusunda nitelikli bir eğitim görmeniz, devletimizin ve ailelerinizin en önemli amacı olmuştur.
Üniversitede aldığınız eğitim ve kazandığınız vizyon çerçevesinde geleceğin devlet yöneticileri, siyasetçileri, eğitimcileri, bilim adamları, sanatçıları ve diğer meslek temsilcileri olarak, kıvanç verici başarılara imza atacağınıza ve ülkemizin her alanda dünyada söz sahibi olmasına çalışmalarınızla katkıda bulunacağınıza inancım tamdır.''
Cumhurbaşkanı Gül, mezun öğrencilerin, değerlerine bağlı, öz güven sahibi, demokrasiye, insan haklarına saygılı bireyler olarak dünyanın her köşesinde başarıyı yakalayabilecek bir kabiliyete ve donanıma sahip olduklarından şüphe duymadığını, başarılarıyla gelecek nesiller için de güzel bir referans oluşturacaklarına emin olduğunu vurguladı.

-REKTÖR ÖZÇADIRAN'IN KONUŞMASI-

Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Kadri Özçaldıran da dünyada çok az sayıda üniversitenin BÜ'nün öğretim üyeleri ve öğrencilerinin kalitesinde olduğunu söyledi.
Öğrencilerini, göstermiş oldukları üstün başarıdan dolayı tebrik eden Özçaldıran, her bitişin yeni bir başlangıç olduğunu, yaşamın bir döneminin kapanıp bir başkasının açıldığını ifade etti.
Öğrencilere, ''BÜ'de, bu hızla devinen dünyada, değişen koşullara kendinizi uyarlamanızı sağlayacak çok kuvvetli bir akademik altyapı, bir formasyon ve ona eşlik etmek üzere çok ciddi bir öz güven kazandınız'' diye seslenen Özçaldıran, ''Bu formasyonunuz ve bu öz güveninizle, yaşam boyu, pek öyle öğüde ihtiyaç duymadan rotanızı çizebileceğinize ve hangi dalda çalışırsanız çalışın başarılı olacağınıza eminim'' dedi.
Bir yıl aradan sonra BÜ'nün en güzel manzarasıyla yine karşı karşıya olduklarını belirten Özçaldıran, şunları söyledi:
''Bu manzarayı oluşturan üç temel grup var; öğrenciler, veliler ve biz öğretim üyeleri. Bu üç temel grubun üçü de diğer geriye kalan iki gruba teşekkür borçlu. Siz öğrenciler, sizi bugünlere getirmek için velilerinizin neler çektiklerini, ne fedakarlıklarda bulunduklarını, biz hocalarınız ancak sezebiliriz, ama sizler bunu birinci elden yaşadınız, en iyi sizler biliyorsunuz. O yüzden, ben hepimiz adına, sizlere vermiş oldukları destek için tüm velilerimize çok teşekkür ediyorum. Yine sizler adına, buradan öğretim üyelerimize teşekkürlerimi sunmak istiyorum.
Biz BÜ öğretim üyeleri, bu ülkede, eğitimlerini kullanarak kolaylıkla elde edebilecekleri yüksek bir yaşam standardını yaşam kalitesine feda etmeyi tercih etmiş bir grubuz. Bu maddi standartları düşük yaşamımızı kaliteli, hatta çok kaliteli olarak nitelendirmemizin en önemli sebebi sizlersiniz. Gerçekten de bizim hayatımızı, BÜ'de hocalık yapmayanların hayal bile edemeyecekleri kadar tatmin edici, güzel, anlamlı ve kaliteli kılan sizlerle birlikte olmak, sizlere öğretmek, sizlerden öğrenmek ve sizlerle birlikte üretmektir. Bizim can suyumuz sizlerle olan entelektüel alışverişimizdir. Hayatımıza katmış olduğunuz zenginlik yüzünden sizlere çok teşekkür ediyoruz. Sizler aslında bu üniversitenin kalitesinin garantörlerisiniz.''

-KONUK KONUŞMACI DOÇ. DR. FİLİZ GARİP-

Törene konuk konuşmacı olarak katılan ve 11 yıl önce BÜ Endüstri Mühendisliğinden mezun olan Harvard Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr Filiz Garip de mezunlara, ''Bol dönemeçli bir yol çizdim ve yolun büyük bir kısmında nereye varacağımdan emin olamadan ilerledim. Belki siz de bir gün hayatınıza yeni bir yön vermeye karar verdiğinizde benim hikayemi hatırlar ve o an için zor görünen kararları alacak cesareti daha kolay toplayabilirsiniz'' diye seslendi.
Öğrenim hayatından ve tecrübelerinden kesitler aktaran Garip, ''Bazen başarı için en kısa görünen yol, sizi en uzağa götürecek yol olmayabilir. Sizi mutsuz ediyorsa bir duraklayıp düşünmekten hatta yoldan çıkmaktan korkmayın. Bunu yaparken sizi uyaran ve mutlaka iyiliğinizi düşünen seslere kulak verin ama cesaretinizi de kaybetmeyin'' dedi.

-''HAYAT ÇOKGENİNDE BİR KÖŞEYİ DAHA DÖNDÜK''-

Mezunlar adına konuşan Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü öğrencisi İstem Duygu Akalp de büyük bir sorumluluk aldıklarını ve çok köşesi olan hayat çokgeninde bir köşeyi daha döndüklerini ifade etti. Akalp, ''Teker teker ve birlikte yapacağımız daha çok şey var. Değerli hocalarım, bugün çıktığımız yol bir bayrak yarışı değil, kendi ürettiklerimizi sizlerin bilgi ve tecrübelerinizden yararlanmaya devam ederek büyüteceğimiz yepyeni bir serüven. Biz Boğaziçili olmanın sorumluluğunu taşıdıkça sizlerin hep yanımızda olacağınızı biliyoruz'' diye konuştu.
Velilere de ''Hepinizin maddi ve manevi büyük emekler vererek beklediği, ülkemiz koşullarında çok az gencin hakkıyla tecrübe edebildiği koskoca bir dönemin sonuna geldik'' sözleriyle seslenen Akalp, ''Bizlere verdiğiniz emeğin karşılığını içten teşekkürlerimizle ve bundan sonra üreteceklerimizle bile ödeyemeyeceğimizi biliyoruz'' dedi.
Törende konuşmaların ardından, hizmetlerinden dolayı bazı öğretim üyelerine ''Öğretimde Üstün Başarı Ödülleri'' sunuldu. Üniversitenin çeşitli dallarda düzenlediği ödüller de sahiplerini buldu.
Mezuniyetlerinin 50. yılını kutlayan Robert Kolej mezunları da törende kendileri için hazırlanan plaketleri aldı.
1478 lisans, 438 yüksek lisans, 61 doktora ve 3 ön lisans öğrencisinden dereceye girenlere ödüllerinin verildiği törende, mezun öğrenciler keplerini havaya fırlatarak mezuniyet sevinci yaşadı.
Bu arada mezunlara diplomalarının yarın fakülteler bazında düzenlenecek törenlerle verileceği bildirildi.