Bursa'da Belediye tarafından gerçekleştirilen Kafkas Diasporası Yılın En İyileri Ödül Töreni'nde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ta vardı. Törende, Yılın Siyasetçisi ödülünü alan Bülent Arınç burada Çerkez Ethem konusuna değindi.

Arınç, Türkiye ’de hâlâ ‘vatan haini ’ olarak geçen Çerkez Ethem ’in itibarının iade edilmesi için meclis araştırma komisyonu kurulması gerektiğini dile getirdi.

Bu konuda talimat vereceğini belirten Arınç, “Çerkez Ethem Bey ve, Çerkez Reşit Bey ile ilgili olarak vatan hainliği konusu acı bir tartışmadır. Türkiye ’de hiçbir vatansever, kralbet giriş resmi ideolojiye kendini kaptırmış üç beş kişi dışında Çerkez Ethem Bey ’e hain diyemez” dedi.

Arınç konuşmasına şöyle devam etti:

“Çerkez Ethem, gerçekten istiklal mücadelesinde varını yoğunu ortaya koymuş bir insandır. Allah rahmet eylesin. Asil bir insan, gerçek bir Çerkez olduğu için de kendisine tanınan bazı haklarına ve imkanları reddetmek asaletini de göstermiştir.

Aklıma şu geldi, madem 36 ’da bir yasa yada karar çıkmış da o kararları ortadan kaldırmış, buna rağmen o yargılanıp aklanmayı ve milletin vicdanında tertemiz olmayı arzu etmiş ve bu bugüne kadar gerçekleşmemiş, bence bu parlamentoda bulunup da Çerkez olduğunu iddia eden milletvekilleri için büyük bir ayıptır. Bir kanun teklifine gerek olmayabilir ama bir meclis araştırması komisyonu kurulması çok isabetli olur. Yani önümüzde çok az bir zaman kaldı.”