Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023 hedeflerine kilitlenmiş durumda olduklarını belirterek, "İnşallah seçimden sonra da huzur, güven ve istikrar ortamında yolumuza devam ederiz" dedi.

Mehmet Büyükekşi, mayıs ayı ihracat rakamlarını Sekapark Film Platosu'nda düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

7 Haziran'da yapılacak seçimlerin ülkeye hayırlı olmasını dileyen Büyükekşi, seçimlerin demokrasinin bayramı olduğunu söyledi.

Büyükekşi, milletin iradesini sandıkta tecelli ettireceğini ve nasıl yönetilmek istediğine kendisinin karar vereceğini ifade ederek, buna saygı duymanın demokrasiye saygının açık göstergesi olduğunu dile getirdi.

Seçimin ardından bu atmosferden çıkarak "yüzün" Türkiye ekonomisi ve kalkınmasına çevrilmesi gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, "Önümüzde Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümüne yönelik hedeflerimiz var.

Burada asıl olan güven, istikrar ortamının devam etmesidir. Biz 2023 hedeflerine kilitlenmiş durumdayız. İnşallah seçimden sonrada huzur, güven ve istikrar ortamında yolumuza devam ederiz" diye konuştu.

"İhracatın en önemli konusu katma değeri artırmak"

Büyükekşi, Kocaeli'nin Türkiye ekonomisine yaptığı katkıdan bahsederek, kentin ihracatta şampiyonlar çıkaranlar arasında yer aldığını bildirdi.

"İhracatın olmazsa olmaz en önemli konusu bundan sonra katma değeri artırabilmek" diyen Büyükekşi, bunun yolunun inovasyon, Ar-Ge ve markadan geçtiğini vurguladı. Bu konuda Kocaeli'deki Bilim Merkezi ve Bilişim Vadisi'yle önemli adımların atıldığını ifade eden Büyükekşi, bunların ülke ihracatına katkı sağlayacağını söyledi.

"Bugün Türk dizileri 100'den fazla ülkeye ihraç ediliyor"

Büyükekşi, ihracat verilerini farklı il ve mekanlarda açıkladıklarını anımsatarak, Türkiye'nin ihraç ettiği dizilerle yumuşak alanda süren rekabette "ben de varım" dediğini bildirdi.

Seka Film Pilatosu'nun bu rekabete altyapı sağladığına işaret eden Büyükekşi, "İddiamızın büyüklüğünü gösteriyor. TİM olarak neden burayı seçtik? Artık hizmet ihracatı değişen ve gelişen dünyada ileri çıktı.

Hizmet sektörleri ekonomideki payını artırıyor. Ülkemiz de hizmet ihracatı konusunda önemli adımlar atıyor. Görsel ve işitsel hizmetler sektörü de hizmet ihracatında en fazla öne çıkan sektör haline geldi.

Bugün Türk dizileri 100'den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Bu ihracattan şu anda 200 milyon dolarlık bir gelir elde ediyoruz. 2023 hedefimiz ise 1 milyar dolar" diye konuştu.

Bu rakamların aslında çok daha büyük bir çarpan etkisi yaptığını anlatan Büyükekşi, bunun turizm ve ihraç ürünlerine büyük katkı sağladığını kaydetti.

Büyükekşi, dünyada 2,5 milyardan fazla kişinin Türk dizilerini izlediğini belirterek, dizilerde kullanılan kıyafet, mutfak eşyaları, kozmetik ürünler ve takıların büyük ilgi çektiğini söyledi.

Bu durumun ilgili sektörlerin ihracatına da katkı sağladığına dikkati çeken Büyükekşi, "Dizilerimiz Orta Doğu ülke vatandaşlarının ülkemizde yaşama özlemini de artırıyor. Özellikle 2 hafta gayrimenkul sektörünün önemli firmaları beni ziyaret ettiler. Bu dizilerin katkısıyla Türkiye'de geçen sene 4 milyar dolarlık konut ve ofis satıldığından bahsettiler" dedi. 

"FED'in haziran ayında da faiz artırma ihtimali azaldı"

Büyükekşi, son günlerde özellikle tüm dünyanın gözünün FED'in faiz artırımına odaklandığını belirterek şöyle devam etti:

"Çünkü FED'in kararı sadece bizim ihracatımızı değil, dünya ticaret seyrini de yakından ilgilendiriyor. Özellikle FED'in faiz artışını ne zaman yapacağı son derece dünya için önemli.

Zamanlama olarak hep 'faiz arttırımı ne zaman olacak' diyor ama son baktığımızda yine bir konsensüs oluşmamış durumda. Haziran ayında da bir artış ihtimali azaldı. O yüzden FED'in önümüzdeki dönemde temkinli bir şekilde verileri takip edeceğini düşünüyoruz." 

AB Merkez Bankasının her ay 60 milyar avro parasal genişleme yaptığını vurgulayan Büyükekşi, "Bu da avro bölgesinde büyümeye ivme kazandırıyor. AB Merkez Bankası Başkanı da bunu teyit etti. Büyümenin ve tüketici güvenin arttığını söyledi.

Bunun sonucunda AB'nin ithalatı ilk olarak bu aylarda artmaya başladı. Eurostat verilerine göre AB'nin ithalatı ilk 3 ayda yüzde 2 arttı. Türkiye AB'ye avro bazında ihracatını ise yüzde 13 arttırdı. Bu biz orada yüzde 11'lik pazar payı artırmış durumdayız.

Türkiye, AB'ye en çok ihracat yapan 4. ülke oldu. Diğer taraftan doların değer kazanmasıyla dünya ticaretindeki fiyat baskısı devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Küresel ticarette yüzde 10'luk daralma"

Büyükekşi, küresel ticarette yüzde 10'luk bir daralma yaşandığını anlatarak, şunları kaydetti:

"2015 sonunda dünya ticareti 18 trilyon dolar altına gerileyebilir. Dünya ticaretinde ilk 70 ülkenin ihracatı ilk 3 ayda yüzde 10,2 azalırken, Türkiye'nin ihracatı ilk 3 ayda 7,5 azaldı. Birim fiyatları da gerilemeye devam ediyor.

TÜİK verilerine göre, ihracat birim değer endeksi mart ayında yüzde 9, ilk çeyrekte yüzde 8 azaldı. Bunu sektörlerde de görmek mümkün. Yılın 4 ayında otomotiv ihracatı, adet bazında rekor kırdı, yüzde 17 artış gösterdi ama yılın ilk 4 ayında otomotiv ihracatı değer bazında baktığımızda yüzde 8 gerilemiş durumda. Parite, ihracatımız da demek ki etkili olmaya devam ediyor, olumsuz etki.

Mayıs ayında paritenin etkisi 1,1 milyar dolar olumsuz etki yarattı. Mayıs ayında yüzde 18,8 düşen avro-dolar paritesi ilk 5 ayda yüzde 18,7 gerilemiş oldu. Diğer taraftan siyasi açıdan soruldu. 6 pazarda ihracatımızı olumsuz etkiliyor.

Örneğin, Irak ihracatımız ilk 5 ayda yüzde 27, Rusya ve Ukrayna'ya yüzde 37, Libya'ya yüzde 40 düştü. Mısır ve Suriye'ye yüzde 2 arttı, bu 6 ülkede ilk 5 aydaki ihracat kaybımız 2,9 milyar dolar."

Olumsuz gelişmelere rağmen eylülden itibaren ihracatın pozitife dönmesini beklediklerini aktaran Büyükekşi, "Dünya ticaretinden aldığımız pay da böylelikle artmaya başladı. Şu anda itibarıyla dünya ticaretinden aldığımız pay, binde 85'ten binde 9'a çıkmış durumda.

2018 hedefimiz bunu yüzde 1'e, 2023 hedefimiz de yüzde 1,5'e çıkarabilmek. Dolayısıyla dünyadaki pazar payımızın artması da ihracatımızın düşmesi de tek başına önemli değil, önemli olan pazar payımızın artması" ifadesini kullandı.

Kaynak : AA