Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, CHP'nin Türkiye Ekonomik Yükseliş Projesi'ne ilişkin, "20 yılda sadece 2 milyon 200 bin istihdam kapasitesi oluşturacak bir proje mega değil, cüce bir projedir. Cücelerin cücesi bir projedir. Buna mega proje demek içler acısı bir yaklaşımdır" değerlendirmesinde bulundu. 

Bakan Canikli, yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün açıkladığı "Türkiye Ekonomik Yükseliş Projesi"nde, özellikle kamuoyuna aktarıldığı, yansıtıldığı, kamuoyunun beklentiye sokulduğu çerçevede hiçbir şey göremediklerini söyledi.

Canikli, "Ne dediği belli değil. Bir tane şehir kurulacakmış, mega şehir. Bu şehir ne işe yarayacak, nerede kurulacak, neyi sağlayacak? Yeni hangi yatırımın artırılmasını, hangi yöntemle sağlayacak? Belli değil" diye konuştu.

Projenin, Kılıçdaroğlu ve CHP'nin genel yaklaşımına uygun olduğunu ifade eden Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yine içi bomboş bir vaat. Bir rakam veriyorlar. Diyorlar ki '20 yılda tamamlanacak, 200 milyar dolarlık yatırım yapılacak.' Bu ne demek? Yılda 5 milyar dolarlık yatırım demek. Yılda 5 milyar dolar yatırıma 'mega proje' diyor. Biz sadece Giresun'a 1,5 milyon liralık tünel ve bağlantı yollarıyla ilgili yatırım yapıyoruz. Türkiye'de toplama baktığınız zaman bir yıllık yatırım miktarı 20 milyar doları geçiyor. Mega proje olarak, bizim yaptığımız yatırımların 5'te biri kadar yatırım öngörüyor ve bunu 'mega proje' olarak pazarlamaya çalışıyor."

Söz konusu projeyle yılda yaklaşık 100 bin ilave istihdam yaratılmasının amaçlandığını dile getiren Canikli, Hükümetlerinin geçen yıl 1 milyon 400 bin yeni istihdam imkanı ortaya çıkardığını vurguladı. Canikli, "Mega proje dediği projenin ortaya çıkaracağı istihdam rakamı bizim bir yılda ortaya çıkarttığımız istihdam potansiyelimizin 14'te birine bedel. Bu kadar içler acısı" diye konuştu. 

Canikli, 20 yılda sadece 2 milyon 200 bin istihdam kapasitesi oluşturacak bir projenin mega değil cüce bir proje olduğunu ifade ederek, "Cücelerin cücesi bir projedir. Buna mega proje demek içler acısı bir yaklaşımdır" ifadesini kullandı. 

OECD ülkelerinde tarımda çalışanların toplam istihdama oranının yüzde 5 ile 11 arasında olduğunu bildiren Canikli, "Türkiye'de halen bu oran yüzde 24 civarında. Biz devraldığımızda yüzde 36'ydı. Bizdeki dönüşüm devam edecek. Tarımdaki istihdam oranı, çalışanların oranı azalmaya devam edecek. Bu dönüşüm kaçınılmaz. Esasında gelişmiş ülkeler bu dönüşümü 1960'lı yıllarda tamamladı ama Türkiye bunu tamamlayamadı. Şimdi gerçekleşiyor. Hızla devam ediyor" dedi.

Tarım sektöründen gelecek milyonlarca insana da Bahis iş bulunması gerektiğini vurgulayan Canikli, "Bir anamuhalefet partisinin genel başkanının böyle bir konuma düşmesinden üzüntü duyuyoruz. Bırakın bizle yarışmayı, alternatif olmayı, böyle projeler hiçbir adım atamaz. Türkiye'yi yerinden oynatamaz. Türkiye çok büyük bir ülke. Bu projelerin de hayallerin de ufkun da büyük olması gerekir" şeklinde konuştu.

Kaynak : AA