Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, "İnşaat sektöründeki durgunluğa rağmen 2014 yılında Çin'in yaptığı 1,7 milyar dolar blok mermer ithalatının yüzde 50'sini Türkiye tek başına gerçekleştirdi" dedi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Türk doğaltaş sektörünün Çin'deki dünyanın en büyük doğaltaş fuarı Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na 139 firma ile katıldığı belirtildi.

Türkiye'nin fuara uluslararası boyutta en büyük katılım gösteren ülke olduğu bildirildi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, fuardaki ilk günkü ziyaretçi sayısından ve ilgiden memnun olduklarını, beklentilerinin üzerinde alıcı talepleriyle karşılaştıklarını kaydetti.

Xiamen'de geçen yılların aksine blok mermer yerine işlenmiş doğaltaş ürünlerine talep olduğunu belirten Kaya, şöyle konuştu:

"Xiamen Fuarı'na sadece Çinli alıcılar gelmiyor, dünyanın dört bir tarafından doğaltaş alıcıları bu fuarda buluşuyor. Bu yılki fuarda işlenmiş ürün talebi çok fazla. Çin'de inşaat sektöründeki durgunluğun, mevcut konutların eritilmesiyle birlikte biteceğini ve önümüzdeki yıldan itibaren tekrar hareketlenme başlayacağını düşünüyoruz. Bu süreçte Çin'deki doğaltaş stokları da erimeye başladı. İnşaat sektöründeki durgunluğa rağmen 2014 yılında Çin'in yaptığı 1,7 milyar dolar blok mermer ithalatının yüzde 50'sini Türkiye tek başına gerçekleştirdi."

Kaya, Çin'de inşaat sektöründeki durgunluk nedeniyle Türkiye'nin Çin'e yaptığı doğaltaş ihracatının 980 milyon dolardan 2014'te 827 milyon dolar seviyesine gerilediğini, Çin'in bu düşüşe rağmen Türk doğaltaş sektörü için en büyük pazar olma özelliğini açık ara koruduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Guangzhou Başkonsolosu Batu Kesmen de Çin'de inşaat sektöründeki durgunluğun 2015'te de devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Konut stoklarının erimesiyle birlikte Çin'de inşaat sektöründe tekrar bir canlanma yaşanacak. Çin'deki alım gücünün artmasıyla Çin'in iç kesimlerinde yeni konut ihtiyacı önümüzdeki yıllarda artacak. Çin pazarındaki durgunluk Türk firmalarını caydırmamalı, Türk firmaları Çin pazarında tanıtım canlı casino ve pazarlama faaliyetlerini sürdürmeliler."