Çocuklarınızı tatilde bu virüsten koruyun

Yazın ve sonbaharın ilk aylarında sıklıkla görülen, özellikle çocukları e.tkileyen el, ayak, ağız hastalığı hakkında önemli bilgiler. 27-08-2017 11:58:40 Sağlık

Genellikle 2-10 yaş gurubu çocukları etkileyen ancak bazen yetişkinlerde de görülebilen yaygın bir viral hastalık olan, el,ayak ve ağız hastalığı; yüksek ateş, el ve ayaklarda döküntü, ağız içinde aft benzeri yaralarla kendini gösteriyor. Dr. Rahime Koç, yazın ve sonbaharın ilk aylarında sıklıkla görülen, özellikle çocukları etkileyen el, ayak, ağız hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi.

El, ayak ve ağız hastalığı neden olur?

El, ayak ve ağız hastalığına enterovirus cinsi virüsler neden olur. Bu virüs grubu poliovirüsler, koksaki virüsleri, ekovirüsler ve enterovirüsleri içerir. En çok sebep olan virüs Coxsackie virus A16'dır.

Belirtileri nelerdir?

- Ateş (38-39 derece)

- İştahsızlık, halsizlik

- Boğaz ağrısı

- Karın ağrısı

- Vücutta döküntü

- Ağız içinde yaralar

Her ne kadar adı El-Ayak-Ağız Hastalığı da olsa her zaman tüm bu alanlarda döküntü görülmeyebilir. Sadece ağız yaraları veya sadece deride döküntüler şeklinde gelişebilir.

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa hemen çocuk doktoruna başvurulması gerekmektedir.

Bulaşıcı mıdır?

Kuluçka süresi ortalama 3-6 gündür. Coxsackie virus enfeksiyonu son derece bulaşıcıdır. Salgınlar sırasında, virüs çocuktan çocuğa ve anneden fetusa yatay iletim yoluyla bulaşır. El, ayak ve ağız hastalığına neden olan virüsler enfekte kişinin burun ve boğaz salgılarında, döküntülerin içindeki sıvıda ve dışkısında (gaita) bulunabilir. Enfekte kişilerle yakın kişisel temas, öksürme veya hapşırma ile hava yolu ile dışkı ile temas, yüzeyi kirlenmiş nesnelerle temas sonucu bulaşabilir. Yüzme havuzlarında veya su parklarında su yutmak ile etken virüsü almak nadirde olsa mümkündür. Enfekte kişilerin dışkısı ile kirlenmiş sularda olasılık daha yüksektir ve iyi bir klorlama dahi yetersiz olabilir. Genellikle el, ayak ve ağız hastalığı olan bir kişinin hastalığın ilk haftasında bulaştırıcılığı çok yüksektir. Belirtiler ortadan kalktıktan sonra bile bazen günlerce ya da haftalarca bulaştırıcı olabilirler. Özellikle virüsle enfekte olmuş yetişkinler herhangi bir belirti göstermeseler de bulaştırıcı olabilirler. Bulaşıcılığı çok yüksek olduğundan hasta kişilerin belirtiler tamamen ortadan kalkana dek izole edilmeleri faydalıdır.

Nasıl korunuruz?

Hastalıktan korunmak için geliştirilmiş bir aşı yoktur. Hasta bireyler ile temastan kaçınmak ve bazı temel temizlik kurallarına dikkat ederek hastalıktan korunmak gerekir. Ellerinizi özellikle tuvalet kullanımı sonrası veya bez değiştirdikten sonra, yemek hazırlamadan veya yemeden önce mutlaka su ve sabunla yıkamalısınız. Oyuncaklarda dahil olmak üzere kullanılan tüm malzemelerin yüzey temizliğini ve dezenfeksiyonunu doğru yapmalısınız. Hastalarla yakın temastan (öpüşme, sarılma vb) ve ortak tabak bardak kullanımından kaçınmalısınız.

Tedavi

Hastalığın özel bir tedavisi yoktur, belirtileri hafifletmek için bazı önlemler alınabilir; Ağrı ve ateş için ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Ancak çocuklarda aspirin kullanılmamalıdır. Ağrılı ağız yaraları için gargara, ağız suları veya spreyler kullanılabilir.

Nasıl beslenmeli?

Ağız içi yaraları olan hastalara acı ekşi ve baharatlı yiyecekler vermekten kaçınılmalı, yoğurt, çorba ve sebze püreleri verilebilir. Su tüketiminin de ihmal edilmemesi gerekir.