Saray Engelsiz Yaşam, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ’nde “Hayatın İçindeyim” etkinliğine katılan ve işitme engelli çocuklarla şarkı söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sesli betimleme film gösterisini de izledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, oyuncak, takı ve aksesuar atölyelerinde incelemelerde bulundu, engelli çocuklarla sohbet etti ve engelsiz yaşam evlerinden birini de gezdi.

Ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan, engellilerin sosyal hayata katılımı konusunda 2005 yılında “devrim niteliğinde” bir kanun çıkarıldığını, bu kanunla kamuya açık tüm alanlar ile toplu taşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesinin öngörüldüğünü belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2012 yılında çıkartılan bir kanunla ve yayımlanan yönetmeliklerle erişilebilirlik standartlarının uygulanmasının izlenmesi ve denetimi için gerekli altyapının oluşturulduğunu kaydederek, 19 Şubat 2014 ’te yürürlüğe giren bir kanun değişikliğiyle de toplu taşıma araçlarının 2018 yılına kadar engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesinin zorunlu hale getirildiğini hatırlattı.
26 Kasım 2014 ’te yürürlüğe giren yeni bir kanun değişikliğiyle yeni üretilecek ve şehir için yolcu taşıma amacıyla kullanılacak araçların, engellilerin erişilebilirliğine uygun olmayanlara yetki belgesi, izin ve çalışma ruhsatı verilmemesinin karara bağlandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kanun değişikliğiyle şehirlerarası toplu taşıma işi veren kişi ve kuruluşlara, engellilerin ulaşım talebini azami 72 saat içinde karşılama yükümlülüğü getirildiğini, bunu yerine getirmeyenlere erişebilirlik izleme ve denetleme komisyonlarının talebiyle idari para cezası verilmesinin öngörüldüğünü, konuyla ilgili yönetmeliğin de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının görüşleri alınarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca bir yıl içinde çıkartılacağını söyledi.

Hepsibahis style="margin-bottom:15px;">Açıklamasında engellilere yönelik Gündüzlü Destek Hizmetlerinin başlatılacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

“Burada bir konuyu özellikle bugün açıklamam gerekiyor, o da Gündüzlü Destek Hizmetleri. Günümüzde engellilere yönelik hizmetler evde bakım, gündüzlü bakım ve yatılı bakım hizmetleri olarak sürdürülüyor. Yatılı kurumlarda yürütülen engelli bakım hizmetleri maliyetlerinin yüksekliği ve engellilerin aile ortamından uzak kalmalarına yol açması sebebiyle tercih edilmiyor. Gündüzlü Destek Hizmetlerinin yaygınlaştırılması hem engellilere gerekli hizmetin verilebilmesini sağlaması hem de onların aile ortamından kopmalarına meydan vermemesi sebebiyle önemlidir. Bu hizmetle bir yandan engelli bireylerin bir araya gelerek, sosyalleşmelerine ve toplumsal dayanışma kültürünü geliştirmelerine katkı sağlanırken diğer yandan da yetenek ve becerilerini geliştirmeleri için ihtiyaç duydukları eğilimleri almaları temin ediliyor. Gündüzlü Destek Hizmetleri başlatılarak, engelli bireylerin aile ve ev hayatlarının desteklenmesi, yatılı kurum ihtiyacının azaltılması ve bakım maliyetinin de düşürülmesi hedefleniyor. Bu engellilerle ilgili inanıyorum ki hükümetimizin en son atacağı başarılı adımlardan bir tanesi olacaktır.”


Saray Engelsiz Yaşam, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ’ndeki evlerin çok farklı özellikler taşıdığını belirten Erdoğan, atölyeler kısmını gezerken buradaki çocukların ne kadar kabiliyetli olduklarını gördüğünü ve bundan da mutluluk duyduğunu söyledi. Açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kimse engelliye bunlar kader mahkûmudur dememeli. Onlar toplumda üretime nasıl katkıda bulunacaklarını en güzel şekilde, bir sağlıklı insandan çok daha farklı şekilde ortaya koyabiliyorlar. Demek ki her şeyin başı eğitim, eğitim, eğitim… Eğer eğitimi yaparsak bu engelli yavrularımızın da bütün kabiliyetlerini ortaya koymak suretiyle toplumun ihtiyacı olan, 7 ’den 70 ’e ihtiyacı olan birçok ürünleri ortaya koyabildiklerini görüyoruz. Bu akşam bunları görmek suretiyle de doğrusu ayrı bir mutluluk duydum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, rehabilitasyon merkezindeki öğretmenlere, engelli çocuklarla ilgili ortaya koydukları performansları dolayısıyla, teşekkür ederek, “Bu iş yatırım olarak zor bir iş, insan için övgü dolu bir iş. Burada, Saray ’da attığımız adım, burası terk edilmiş bir yerdi, iktidarımızda ele aldık bu hale getirdik, şu anda iftihar edeceğimiz örnek bir yer hale geldi. Tüm emeği geçen arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ’a, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da eşlik etti.