İlk seçilmiş Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip Erdoğan, TRT Haber'de önemli açıklamalarda bulunuyor.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı kapılarının TRT Haber'e açıldığı bu özel yayında, Cumhurbaşkanılığı koltuğunda geçen 5 aylık sürede neler yapıldığını, ziyaretlerini ve kabullerini anlatacak.

Nasuhi Güngör'ün modaratörlüğünde Akif Beki, Hilal Kaplan, Saadet Oruç ve Mahmut Övür'ün sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Başkanlık sistemi" tartışmalarına dair önemli mesajlar vermesi bekleniyor.

"Göreve geldiğimizden beri gündemin dışında kalmadık amacımız aldığımız yetkiyi sonuna kadar kullanmak. Göreve geldiğimden beri 19 ülkeyi ziyaret ettim. Başbakanımıza da olan ziyaretler dolayısıyla ülkemize gelen devlet liderleriyle görüştük"

Bu konu hakkında çok fazla spekülasyonlar yapılıyor. Özellikle birçok alışkınları değiştirmeye yönelikl adımlar attıldığında bu tür şeyler oluyor. G20 içerisinde 10'u başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Birçok lider bu sistemin faydalı olacağını dile getiriyor. Nasıl muasır medeniyetler seviyesine çıkarız? Bunun derdindeyiz. Türkiye bu süreci milletvekilleriyle işleyecek. Denetimsiz bir anlayışın olması çok çok sıkıntılar doğurur. Başkanlık sisteminde denetleme olacak. Eğer yaşayarak bir şeyi yapıyorsanız netice almanız daha kolaydır.

Bizim önümüz birçok kez tıkanmıştır. Eğer bizde başkanlık sistemi olsaydı çok daha ileride olurduk. Yargıyla sürekli bir sürtüşme içinde olursanız ülke yönetiminde sorunlar yaşanır. Başkanlık sisteminde bu sorunlar tamamen ortadan kalkmış olacak.

Şimdi kararlar alırken birini atarken bile 3 kişiden onay geçmesi gerekiyor ve sürekli engelliyor. Bizde yargı engelliyor. Böyle ülke yönetilmez ki... Benim için parlamenter sistemin en büyük eksikliğidir.

 

Başkanlık sistemiyle ilgili asıl konu şudur. Nasuhi Güngör'e bakın mesela. TRT'deki görevi için kendisi hükümet tarafından kaç kere atandı, en az 2-3 kere. Çünkü siz atama yapıyorsunuz, mahkeme iptal ediyor, peşinden hükümet bir kez daha atama yapıyor. O sırada kurumu düşünün. Kurum içi hiyerarşi alt üst oluyor.

Erdoğan Başkanlık sisteminin neden gerekli olduğunu anlattı