Ali Hakan Der - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk iş adamlarının Türkiye'de ve yurt dışında yatırımları bulunduğunu belirterek, tecrübelerini Gabon ile paylaşmak istediklerini söyledi.
     Gül, Gabon'u resmi ziyareti kapsamında Türkiye-Gabon İş Forumu'na katılarak, iş adamlarına hitap etti.
     Türkiye'nin Afrika'ya özel bir önem verdiğini belirten Gül, Afrika'ya açılım politikasının çerçevesinin sadece ekonomik boyutu olmadığını, ''Afrika ile kucaklaşmayı da kapsadığını'' ifade etti. Gül, Türkiye'nin uluslararası platformlarda Afrika'nın sorunlarını daima güçlü bir şekilde seslendirdiğini vurguladı.
     Gabon'un ''Afrika'nın cenneti'' olarak adlandırıldığını belirten Gül, ülkenin göz kamaştıran doğaya, zengin flora ve faunaya sahip olduğunu söyledi. Gabon'un büyük bir doğal kaynak zenginliğiyle Afrika'nın en gözde ülkelerinden biri olduğunu dile getiren Gül, istikrar ve kalkınma hamlesinin kısa sürede sonuç vereceğine inandığını ifade etti.
     Gül, ''Bizde 'şeker un varsa helva yapılır' diye bir söz var. Burada petrolünüz, madenleriniz ve ormanlarınız var. Bütün bunları bir araya getirerek, helva yapmak mümkün. Bu azim, kararlılık ve çok çalışmakla gerçekleşir'' diye konuştu.
     Türkiye'de, komşularında bulunan petrol ve gazın olmadığını belirten Gül, enerjinin yüzde 90'ının ithal edildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin dünyanın 16'ncı, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olduğuna dikkati çekerek, ''Bazen 'iyi ki petrolümüz yok' diyoruz. Böylece çok çalışmamız gerektiğini anladık, çalıştık, geliştik ve büyük bir ülke olduk'' dedi.
     Türkiye'nin ihracatının yüzde 95'ini sanayi ürünlerinin oluşturduğunu, küresel kriz döneminde 100 milyar doların üzerinde ihracat yapıldığını vurgulayan Gül, 'Kendimize özgüvenimiz var'' diye konuştu.
     Afrika'nın son yıllarda önemli gelişme kaydettiğine işaret eden Gül, ''Geleceğe bakarak, kaybedilen yılların açığını kapatmak, büyümek ve refahı halka yaymak gerekir. Bunun için eğitime önem ve öncelik verilmeli. Yetişmiş insan, üretimin ve refahın önünü açar'' dedi.
     Cumhurbaşkanı Gül, Türk iş adamlarının Türkiye'de ve yurt dışında yatırımları bulunduğuna dikkat çekerek, ''Tecrübelerimizi paylaşalım. Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerdeki yaklaşımı, kazan-kazan anlayışıdır. Tek taraflı kazancın sağlıklı olmadığına inanıyoruz'' diye konuştu.
     Türk ve Gabonlu iş adamlarının görüşmelerinden iyi sonuçlar alınacağına inandığını dile getiren Gül, Türk inşaat sektörünün dünya ikincisi olduğunu, havaalanı, liman, altyapı ve toplu konut alanında başarılı yatırımlara imza attığını söyledi.
     Yatırımın teknoloji transferi, iş, üretim ve istihdam anlamına geldiğini vurgulayan Gül, ''Madencilerimiz Gabon'da yatırım yapmak istiyor'' dedi.
     Gabon'da yatırım yapacak Türk iş adamlarına da seslenen Gül, ''Bu ülkenin kurallarına uygun, halka saygı göstererek ve bütünleşerek iş yapmanızı istiyoruz. Böylece iki ülke halkı da kazançlı çıkacaktır'' diye konuştu.
     Türkiye ile Gabon arasındaki işbirliğinin güçlü bir şekilde gelişeceğini ifade eden Gül, çeşitli anlaşmalarla ekonomik ilişkilerin altyapısının hazırlandığını, serbest ticaret anlaşması gibi diğer tamamlayıcı anlaşmalarla ekonomik ilişkilerin hızla gelişeceğini belirtti.
    
     -ONDİMBA'NIN KONUŞMASI-
    
     Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba da konuşmasında, Gabon'u 2025'te yükselen bir ülke yapmayı hedeflediklerini ve üretime dayalı iki haneli büyüme gerçekleştirme kararlılığında olduklarını söyledi.
     Gabon'un, Gine Körfezi'nde önemli bir konuma sahip olduğunu anlatan Ondimba, ülkesinin çevre ülkelerle birlikte 140 milyonluk alana hitap edecek potansiyele sahip olduğunu ifade etti.
     Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu ifade eden Ondimba, ''Türkiye gibi inandırıcı bir ortak ile bütün Afrika'ya hizmet edebiliriz'' dedi.
     Ondimba, Gabon'un önemli doğal kaynaklara sahip bulunduğunu belirterek, ormancılığın da önemli bir sektör olduğunu söyledi.
     Tomruk ihracatını yasakladığını ve işlenmiş orman ürünleriyle madencilik sektörünü özel sektöre açacağını bildiren Ondimba, Türk iş adamlarını bu sektöre yatırıma davet etti.
     Ondimba, ''Gabon'a yatırım yapmak demek, dünyaya açık genç bir ülkeye yatırım yapmak demektir'' diye konuştu.
     Türk iş adamlarını ülkesinde yatırıma davet eden Ondimba, yabancı yatırımcılara 10 yıl boyunca vergi muafiyeti getirdiklerini söyledi.