ahmet davutoğlu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, çözüm süreciyle ilgili olarak, “Eğer sürecin muhatabı olan kesimler üzerine düşeni yaparsa önümüzdeki birkaç ay içerisinde istenilen noktaya gelinebilir” dedi.

Türkiye ’nin AK Parti iktidarı döneminde belirlediği sadece Ortadoğu ’ya dönük olarak değil, Balkanlara, Kafkaslara ve Orta Asya ’ya dönük olarak belirlediği bir bölge politikası olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye'nin tek boyutlu bir ülke olmadığını belirterek, özetle şu açu açıklamalarda bulundu:

"Eğer sürecin muhatabı olan kesimler üzerine düşeni yaparsa önümüzdeki birkaç ay içerisinde istenilen noktaya gelinebilir"

"Şimdi hep beraber bölgede kalıcı bir barışı inşa etmenin yollarını denemeliyiz"

"Hep beraber gelelim bu bölgeye yeni bir şekil verelim ama sadece şu mezhepten diye kimse bir zalimi desteklemesin, sadece benim ırkımdan diye kimse bir zalime sahip çıkmasın"

"Bizim hükümetimiz hiçbir zaman Suriyeli kardeşimizi bir yük gibi görmedi, Onlar muhacirdir, biz ensarız"

"Irak'ın toprak bütünlüğünün ve birliğinin korunması lazım. Bu bizim temel ilkemiz. Başkaları Irak'ın bölünmesini isteyebilir. Biz komşu olarak, Türkiye olarak Irak veya Suriye'nin bölünmesini istemiyoruz"

"Kürtlere yardım edebilmemizin sebebi, Kürtlerin kendi bölgelerinde yönetimi idame edebiliyor, kontrol edebiliyor olması"

"Çözüm Süreci'nden rahatsız olan gruplar var. Son olarak Kobani'de yani Ayn el-Arap'taki gelişmeleri bahane ederek Türkiye'de kargaşa çıkarmak isteyen gruplar oldu"