obama-davutoglu

Başbakan Davutoğlu, G-20 Liderler Zirvesi için geldiği Avustralya ’nın Brisbane kentinde basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu toplantıda, ABD Başkanı Barack Obama ’nın ‘Esad devrilmeden IŞİD devrilmez ’ şeklinde özetlenen strateji değişikliği için ‘Bizim tavsiye ettiğimiz entegre stratejiyi yansıtıyor ’ dedi.

Davutoğlu, “Türkiye ’nin tezlerine yaklaşılıyor diyebilir miyiz?” sorusuna “Kesinlikle, kesinlikle” karşılığını verdi.

ABD Başkanı Obama ’nın Suriye ’de Esad rejimine yönelik politikalarında strateji değişikliğine gittiğine dair sözlerinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, “Haberi ben de gördüm. Yarın (bugün) Obama ile de görüştüğümde mutlaka o konuları ele alırız. Haberin muhtevasına bakıldığında doğru bir muhteva. Doğru bir yaklaşımı yansıtıyor. Biz en başından itibaren Suriye konusunda da Ortadoğu bölgesi konusundaki gelişmelerle ilgili olarak da entegre bir strateji, bir bütünlük içinde strateji tavsiye ettik, hep onu öne çıkardık” dedi. Davutoğlu ’nun Obama ile bugün öğlen yemeğinde bir araya geldi. Davutoğlu, toplantıda özetle şunları söyledi:

''Kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç vardır. Bu kapsamlı stratejinin esası da Suriye ’de de Ortadoğu ’da da meşruiyetini halktan alan ve herkesin katılarak kendini güvende hissettiği siyasal dönüşümün gerçekleşmesidir. Suriye için bu acil önem taşımaktadır. Türkiye ’nin tezlerine yaklaşılıyor.''