ahmet davutoğlu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanlığında basına kapalı düzenlenen bilgilendirme toplantısı öncesinde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile baş başa görüştü.

Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından, Başbakan Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, bilgilendirme toplantısına geçti.

Davutoğlu başkanlığındaki toplantıya, Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Truvabet Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Genelkurmay Harekat Başkanı Orgeneral Erdal Öztürk, Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Alparslan Erdoğan, Genelkurmay Muharebe, Elektronik ve Bilgi Sistemleri Başkanı Korgeneral Musa Avsever, Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral İlhan Talu, Genelkurmay Lojistik Başkanı Korgeneral Atilla Gülan ve Başbakan Başmüşaviri Ali Sarıkaya katıldı.

Başbakan Davutoğlu, toplantı sonrası şu açıklamalarda bulundu:

"TSK'nın en önemli niteliği milli ordu olması, Toplumun her kesiminden katılımla oluşmuş olmasıdır. Görüşmede TSK'nın ihtiyaçlarını da konuştuk. Bölgede riskleri, tehditler mahiyet değiştiriyor. Bu mahiyet değişikliği TSK'nın yapısını gözden geçirilmesi ihtiyacını doğuruyor. Brifingde TSK'nın 2023 vizyonu sunuldu. Türkiye'nin füze savunma sistemini öncelenmesi gerekiyor."

"TSK'nın 2023 vizyonu budur. TSK riskleri karşılayabilecek pozisyonda olmalı. Bosna Hersek ve Afganistan'daki askerler Türkiye'nin gücünü dünyaya gösterdi. TSK'nın riskleri göğüsleyebilen yapısının geliştirilmesi küresel güç olmamızı takviye eder."

"Suriye halkı 3,5 yıldır onurlu bir direniş sergiliyor ve bu direnişin de sembol şehri Halep. Halep'in düşmesi durumunda gerçekten Türkiye olarak, bizi de çok ciddi şekilde kaygılandıran büyük bir mülteci sorunu ile karşı karşıya kalabiliriz. Onun için biz 'güvenli bölge' talep ediyorduk."

"IŞİD tehdidini ortaya çıkaran Suriye rejimidir. Halep'teki gelişmeleri kaygıyla takip ediyoruz. Esad rejimi son bir ay içinde çok yoğun bir katliam yaptı. Şehir düşme noktasında olmasa bile çok yoğun bir baskı altında. Halep'in düşmesi mülteci akını başlatır."