Başbakanlık binasında düzenlenen basın toplantısında İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiltere'de yabancı savaşçılarla ilgili bir mevzuat hazırladıklarını, Davutoğlu ile bu konuda görüştüklerini söyledi.

Suriye ’de bütün halkları temsil edecek bir hükümetin oluşmasını istediklerini söyleyen Cameron, devamında "Daha güvenli bir dünya görmek isteyenler aşırı uçların ortadan kaldırılmasını istiyor. Tabii ki yanlış yapılan bazı davranışlar da oldu ve bizim bu konuda net olmamız gerekiyor. Bizim sistemimizin bütün bu konuları ele aldığı konusunda eminim. İngiltere açısından bu konuları kesinlikle ele alıyoruz ama işkence kesinlikle yanlıştır.” diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise yabancı savaşçılara karşı Türkiye'nin tutumunun net olduğunun altını çizerek bu savaşçıların Türkiye'den geçişlerine asla müsamaha gösterilmeyeceğini ifade etti.

Davutoğlu Suriye ve IŞİD konularına ilişkin şunları söyledi:

"Yabancı savaşçılar hem sınırlarımız için güvenlik riski yaratmaktadır, hem de Suriye ’deki muhalefetin haklı mücadelesini gölgelemektedir. IŞİD ’in tarihini, 10 yıllık geçmişini inceleyenler bilir ki IŞİD Irak ’ta doğmuştur ve hiçbir IŞİD lideri Türkiye sınırından geçmemiştir. Bu konuda her türlü işbirliğine açığız ama haksız suçlamalara da izin vermeyeceğiz. Biz kimin elinde ne delil varsa her türlü işbirliğine hazırız. Türkiye ’nin terörle mücadele konusundaki kararlılığını kimse tartışamaz.”

Çözüm süreci ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın açıklamaları sorulan Davutoğlu, sert açıklamalarda bulundu. Son derece olumlu gelişmeler yaşanırken 6-7 Ekim olaylarının yaşandığını anlatan Başbakan, "Bir çok HDP yetkilisi bu olaylar tırmanırken kışkırtıcı tweetler attılar. Biz Çözüm Süreci ’ni tekrar rayına oturtacak bir tavır sergiledik ama Sayın Demirtaş ’ın açıklamalarından sonra demek ki hiç ders alınmamış. Şimdi Yasin Börü ’nün annesine sormak lazım İç Güvenlik Reformu gerekli mi değil mi? Sayın Demirtaş karar vermelidir. Kamu düzeninin olmadığı yerde Çözüm Süreci yürümez. Kamu düzeninin olmadığı yerde bundan en çok HDP etkilenir" diye konuştu.

Demirtaş'ı uyaran Davutoğlu, "Bu çağrılar devam ederse dökülecek her damla kanın sorumlusu Sayın Demirtaş ’tır. Varsa bir muhalefeti Meclis ’te dile getirilir ama molotof kokteyli ile gösteri yapmak toplantı ve gösteri hakkı kapsamında değildir" ifadelerini kullandı.