Başbakan Davutoğlu, zorlukların çözümünün küresel eylemlerde yattığını, G20'nin son yıllardaki yükselişinin bu anlayışın açık göstergesi olduğunu ifade etti.

Son dönemde tüm dünyada ekonomilerin potansiyelinin düştüğünü ve eşitsizliklerin arttığını belirten Davutoğlu, G20'nin kriz sonrası dönemde hâlâ çok önemli ve gerekli olduğuna dikkati çekti. Başbakan Davutoğlu, G20'nin küresel ekonomik ve finansal konuların ele alındığı temel platform olduğunu belirterek, "Küresel ekonomiyi ve uluslararası finansal sistemi etkileyen tüm hususlar, G20 gündeminde yansımasını bulmalıdır. Bu anlayışla biz, bir yandan mevcut G20 gündemini ilerletirken, diğer yandan da G20'yi dünyanın geri kalanı, özellikle de düşük gelirli gelişmekte olan ekonomiler için daha anlamlı hale getirmenin yollarını arayacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, "Şimdi eyleme geçme zamanı" diyerek, şunları kaydetti: "G20 Dönem Başkanı olarak Türkiye, bu iddialı hedeflerimizi yerine getirme doğrultusunda G20 platformunu yönlendirme görevini ifada hiçbir gayreti esirgemeyecektir. Bu kapsamda Türkiye dönem başkanlığının önceliklerini üç kelimeyle özetleyebiliriz: Kapsayıcılık, uygulama ve yatırım."

Davutoğlu, G20'nin bugüne kadar birçok alanda, politika çerçeveleri tasarlanması ve oluşturulmasında önemli aşamalar kaydettiğine işaret ederek, "Kasımda G20 üyeleri olarak, Brisbane Eylem Planı üzerinde uzlaştık ve yaklaşık 1000 politika taahhüdü verdik. Uygulanmaları halinde 2018 yılına kadar küresel hasılayı 2 trilyon dolardan daha fazla artıracak ve vatandaşlarımıza milyonlarca ilave iş imkanı doğuracaktır" dedi.

Başbakan Davutoğlu, 2015'in eylemlerin ve uygulamanın yılı olacağını belirterek, Türkiye'nin büyümenin önemli bir itici gücü olan yatırımlara güçlü bir vurgu yapacağını bildirdi.