Güvenlik brifingi sonrası İçişleri Bakanı Efkan Ala ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Başbakan Davutoğlu, sadece bir güvenlik brifingi değil genel bir değerlendirme yaptıklarını anlattı.

Başbakan Davutoğlu, sınırda yaşanan geçişlere dair önemli bir bilgi verdi. Davutoğlu, "300'e yakın PYD mensubu silahlarını teslim ederek Türkiye'ye geldi" dedi.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Kaymakam ve Valilerin eğitim sonrası ve hizmet içi eğitimleri konusunda çalışma yapma kararı aldık. Doğum, ölüm işlemleri elektronik ortamda yapılacak. Yeni uygulama ile dilekçe ile soyadı değiştirmek mümkün olabilecek. Yeni kimlikler Aralık ayından itibaren verilmeye başlanacak.

Uyuşturucu imal edenlere ya da satanlara terör suçu muamelesi yapılacak. Özgürlüğün uygulanmasının teminat altına alınması kamu düzeni ile sağlanır.

Kobani olaylarından insanlarımızı gösteri hakkı ile alakası olmayan şiddet eylemlerinde kaybettik. Vatandaşımızın güvenliğini teminat altına alacak bir çalışma içerisindeyiz. Toplumsal olaylara müdahalede alt yapıyı yenileyeceğiz. Gösteriler kesinlikle haktır, engellenmeyecektir. Şiddet içerirse, silah kullanılırsa, o olay gösteri olmaktan uzaklaşır.

Sivil çatışma ortamı yaratmaya çalışanlara tolerans gösterilmeyecektir. Gösteri hakkı kamu düzeni varsa ve o meydanda emniyet tedbiri söz konusuysa yapılabilir. Üzerinde çalıştığımız güvenlik reformu insan haklarını Avrupa düzeyinde koruyan bir düzenlemedir. Paket kesinlikle polisiye tedbir amaçlı değildir.

Sanki kriz Türkiye, sınırları açmadığı için ortaya çıkmış gibi bir tutum doğru değil. Suriye'ye illegal gitmek isteyen vatandaşlarımızı da durduruyoruz. 300'e yakın PYD mensubu silahlarını teslim ederek Türkiye'ye geldi.

Türkiye Suriye'deki çatışmalardan, Kobani'de yaşananlardan hiçbir şekilde mesul değildir. Suriye'den gelenleri savaşması için "geri gönderin" dediler, "gidin" dedik ama küçük bir grup hariç gitmediler.

Yeni paket polisiye tedbirleri artırmayacak, demokratik uygulamalardan farklı olmayacak. Barışçıl gösteri yapan biri maske takıp kimliğini neden saklasın? Getireceğimiz uygulamalar demoktratik ülkelerdeki uygulamalardan farksız.