Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi ziyaretinde Dernek Başkanı Metin Tarhan ve beraberindeki Alevi dedelerine ''Allah bir, Peygamber bir, Ehlibeyt sevgimiz bir. Birbirimize bağlayan ortak değerlerimiz bir. Cemevleri içindeki erkanın özgürce yapılmasını savunuyoruz. Ancak cemevinin caminin bir alternatifi olarak kabul edilmesi mümkün değil. Bunu sizlerin de kabul etmesi mümkün değil'' dedi.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi ziyaretinde Aleviliğin İslamiyetteki yeri ve cemevlerinin statüsü gibi konularda düşüncelerini Dernek Başkanı Metin Tarhan ve beraberindeki Alevi dedeleriyle paylaştı.
Bin yıldır bu topraklarda birlikte yaşadıklarını belirten Alevi dedelerinin, Görmez'in ziyaretini, ''Şahsınız adına küçük ama milletimiz adına büyük bir adım'' olarak değerlendirmesi üzerine Görmez, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde cemevini ziyaret eden ilk Diyanet İşleri Başkanı olmaktan duyduğu mahcubiyeti dile getirdi. Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili özeleştiride bulundu.
Din görevlilerini Alevilik ve Alevilerin ibadetleriyle ilgili bilgilendirdiklerini anlatan Görmez, Alevi çalıştaylarına da değinerek, Aleviliğin zorunlu olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri içerisinde verilmeye başlanmasının önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Görmez, ayrıca Madımak ile ilgili alınan kararın da hayırlı olduğunu belirtti.

-''DİYANET'İN İKİ KIRMIZI ÇİZGİSİ VAR''-

Alevilerin talepleriyle ilgili ''iki kırmızı çizgileri'' bulunduğunu vurgulayan Görmez, Aleviliği İslam'ın dışında göstermeye çalışan yorumların kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
Cemevlerinin arsa tahsisinden, içindeki etkinliklerin yapılmasına, su parasından elektrik parasına kadar idamesiyle ilgili her türlü sorunun ortadan kaldırılması gerektiğine işaret eden Görmez, ancak cemevlerinin bir dinin mabedi, caminin alternatifi gibi gösterilmesinin bilimsel, tarihi dayanağı olmadığını belirtti. Görmez, ''Allah bir, Peygamber bir, Ehlibeyt sevgimiz bir. Birbirimize bağlayan ortak değerlerimiz bir. Cemevleri içindeki erkanın özgürce yapılmasını savunuyoruz. Ancak cemevinin caminin bir alternatifi olarak kabul edilmesi mümkün değil. Bunu sizlerin de kabul etmesi mümkün değil'' diye konuştu.
Tarhan da cemevlerinin İslam'ın dışında bir dinin mabedi olmadığını, İslam'ın içinde olduğunu ifade ederek, ancak idamesiyle ilgili sorunların çözümü için bir yasal statü getirilmesi gerektiğini söyledi.

-''ALEVİLERİN PİŞİRDİĞİ YENMEZ'' İNANCI-

Bazı kesimler arasında ''Alevilerin pişirdiği yenmez'' şeklindeki batıl inancın yanlışlığına dikkati çeken Görmez, bu inancı ilk kez duyduğunu belirterek, ''(Alevilerin pişirdiği yenmez) inancının kabul edilmesi mümkün değil. Ehlibeyt sevgisi olan kardeşlerimizin yemeği de bizim için büyük bir ikramdır. Helalinden kazanılan her lokma anamızın ak sütü gibi helaldir'' dedi.
Tarhan da Görmez'in Alevilik ve Sünnilik konusunda Bektaşiliğin bütün erkanlarına itina ederek incitmeyen bir üslup sergilediği ve itina gösterdiği için Görmez'e teşekkür etti.
Görmez, cemevi ziyaretinin ardından Zeytinburnu'ndaki yeni yapılan Seyit Nizam Camisi'nde incelemelerde bulundu.