Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, sorumluluk alanlarındaki illerden yılın 9 ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 azaldığını bildirdi.

Gürdoğan, yazılı açıklamasında, sorumluluk alanlarındaki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den 2017 yılının ocak-eylül dönemenda 1 milyar 12 milyon 78 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirtti.

Bölgeden 2016 yılının 9 ayında 1 milyar 46 milyon 175 bin 963 dolarlık ihracat yapıldığını anımsatan Gürdoğan, buna göre dış satışta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 azalma olduğunu kaydetti.

İller bazındaki ihracatta da Trabzon'da yüzde 5,3, Rize'de yüzde 2,5 ve Artvin'de yüzde 6 düşüş yaşandığına dikkati çeken Gürdoğan, Gümüşhane'de ise yüzde 80 artış olduğunu bildirdi.

Gürdoğan, ürün bazında ihracatta ise 588 milyon 674 bin dolarla fındık ve mamüllerinin birinci, 170 milyon 590 bin dolarla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, 20 milyon 150 bin dolarla madencilik ürünlerinin üçüncü sırada yer aldığını ifade etti.

'Rusya Federasyonu'na ihracat yüzde 211 arttı'

Bölgeden 2017'nin 9 ayında 109 ülkeye ihracat yapıldığına işaret eden Gürdoğan, en fazla ihracatın sırasıyla Rusya Federasyonu, Almanya, İtalya, Gürcistan ve Fransa'ya yapıldığını bildirdi.

Gürdoğan, Rusya Federasyonu'na ihracatın yüzde 211 arttığını vurgulayarak, "Rusya Federasyonu'na ihracatımızın hızla yükselerek kriz öncesi dönem potansiyeline doğru yükseliş göstermesi ihracatçılarımızı umutlandırmaktadır. İki ülke liderlerinin karşılıklı güven ve samimiyet ekseninde yaptıkları üst düzey görüşmelerle bu potansiyelin daha üst noktalara ulaşması sağlanmış olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.