Maliye Bakanlığı, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin vergi levhası alma işlemini kolaylaştırdı.
Maliye Bakanlığının ''Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Söz konusu Tebliğ ile 6111 Sayılı Torba Kanunda yapılan düzenlemeler çerçevesinde vergi levhasıyla ilgili yükümlülükler yeniden düzenlendi.
Buna göre, vergi levhası almak mecburiyetinde olan ticari, zirai ve serbest meslek kazanç sahipleri ile adi şirketler, kolektif, komandit, anonim ve limited şirketler ile iş ortaklıkları, artık vergi levhalarını merkez, şube ve satış mağazalarına asmayacak. Ancak vergi levhası alma zorunluluğu devam edecek.
Düzenlemeyle ile vergi levhası almak için vergi dairelerine gidilmeyecek. Mükelleflerin gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerini zamanında vermeleri halinde vergi levhası sistem tarafından otomatik olarak mükellefin internet vergi dairesi hesabına aktarılacak.
Mükellefin beyannamesini süresinde vermemiş olduğu durumlarda da, vergi levhasını yasal olarak alma süresi içerisinde beyannamenin verilmesi kaydıyla, vergi levhası sistem tarafından otomatik olarak internet vergi dairesi hesabına gönderilecek. Her iki durumda da mükellefin vergi levhasını süresi içinde aldığı kabul edilecek.
Vergi levhaları sistem tarafından internet vergi dairesi hesaplarına aktarıldıktan sonra, mükellefler, internet vergi dairesinden bizzat kendileri veya 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirler aracılığıyla, gelir vergisi mükellefleri için 1 Nisan'dan itibaren, kurum vergisi mükellefleri için 1 Mayıs'tan itibaren, vergi levhalarını 31 Mayıs günü sonuna kadar yazdıracaklar.
Bu şekilde alınan vergi levhaları ayrıca vergi dairesine veya meslek mensuplarına imzalattırılmayacak veya tasdik ettirilmeyecek. İnternet vergi dairesinden erişilebilen vergi levhası üzerinde yer alan, sistem tarafından verilmiş onay kodu vergi levhasının tasdiki hükmünde olacak.
Vergi levhasında mükellefin adı ve soyadı, ticaret unvanı, iş yeri adresi, vergi kimlik numarası, bağlı bulunduğu vergi dairesi, vergi türü, işe başlama tarihi, faaliyet kodu ve türü, faaliyet durumu, beyan edilen matrah ve bu matrahın ait olduğu takvim yılı için tahakkuk eden vergi, internet vergi dairesi tarafından üretilecek onay numarası ve onay tarihi yer alacak.

-İSTEYEN YİNE ASABİLECEK-

Vergi levhasının asılma zorunluluğu bulunmamasına karşın isteyen mükellefler kendilerine ait vergi levhalarını iş yerlerine asabilecekler veya web sitelerinde yayımlayabilecekler.
Vergi levhası alma zorunluğu olan mükellefler levhaları iş yerlerinin merkezlerinde, şubelerinde, satış mağazalarında, çiftçilerin doğrudan doğruya zirai faaliyetleri ile ilgili alım satım işlerinin tedviri için açtıkları yazıhananelerinde, taşıt işletmeleri ayrıca taşıtlarında yetkililerce istenildiğinde ibraz etmek üzere bulunduracaklar.

-VERGİ LEVHASI BULUNDURMAYA CEZA-

Vergi levhası almak ve bulundurmak mecburiyetinde olan mükelleflerin bu mecburiyete uymadıklarının tespiti halinde, her tespit için Vergi Usul Kanuna göre özel usulsüzlük cezası kesilecek.
Mükellefler internet vergi dairesini kullanarak e-vergi levhası sorgulaması yapabilecekler.

-E-VERGİ LEVHASI SORGULAMA-

Mükellefler, internet vergi dairesini kullanarak, E-vergi levhası sorgusu da yapabilecek. Sorguyla bir mükellefin vergi levhasında yer alan bilgilere ulaşılabilecek. Ancak bu uygulama bireysel sorgular için hizmet verecek. Çoklu sorgulamalar için vergi levhası doğrulama servisinden yararlanılacak.
Bu arada yeni düzenleme kapsamında, Maliye Bakanlığı, özel ve kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi paylaşımı servisleri aracılığıyla vergi kimlik numarası doğrulama hizmeti sunabilecek.
Bu servis ile fatura ya da işlemlerde vergi kimlik numarası kullanan kurum ve kuruluşlar, sorgulama yapılan mükellefin vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarası anahtar alan olmak kaydıyla sorgulanan mükellefin, vergi kimlik numarasının doğruluğunu, faal mükellef olup olmadığını ve unvanını sorgulayabilecek.
Özel ve kamu kurum ve kuruluşları, bu servisi kullanarak, kendilerine sunulan vergi levhasının doğru ve güncelliğini de sorgulayabilecek. Bu servisten yararlanan kurum ve kuruluşlar, sorgulama yaptıkları vergi levhası güncel değilse, ''Bu mükellefin yeni vergi levhası bulunduğu'' kendilerine mesajla bildirilecek. İstenmesi durumunda da güncel vergi levhası gönderilecek.

-''FİYATLARIMIZDA KDV DAHİLDİR'' İBARESİ DE YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI

Bu tebliğin yürürlüğe girmesiyle 143 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin ''Vergilerin İlanı ve Vergi Levhası'' başlıklı 3. bölümünü, 146 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 1. bölümü, ayrıca 142 ve 272 sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile 224 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 4 numaralı bölümü yürürlükten kaldırıldı.
22 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin ''Levha Asma Mecburiyeti'' başlıklı 1-B bölümünde yer alan ''... Fiyatlarımıza Katma Değer Vergisi Dahildir ibaresini taşıyan en az (20 cm x 30 cm) ebadında bir levhayı işyerlerinde müşterilerin görebileceği bir yere asmak ve vitrinlerinin bulunması halinde, aynı ebatta, aynı ibareyi taşıyan ikinci bir levhayı da müşterilerin rahatlıkla görebilecekleri şekilde vitrinlerine koymak mecburiyetindeler'' ifadesi de yürürlükten kaldırıldı.
Buna göre mükelleflerin söz konusu levhayı asmak veya vitrinlerine koymak mecburiyeti de bugünden sonra bulunmayacak.