Fazilet Özer - Halka doğrudan satış yapmak üzere franchising yöntemiyle 17 ilde toplam 100 şube açtırmak için duyuruya çıkan Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürlüğü, başvuruları uygun görülmeyen veya tamamlanamayan, İstanbul'daki bazı ilçeler ile Eskişehir, Kayseri, Mersin, Erzurum, Antalya, Samsun, Kocaeli için 11 Nisan tarihine kadar yeni başvuru alacak.

 Şubat ayı başında franchising yöntemi için duyuruya çıkan EBK'ya başvuru süresinde toplam 370 başvuru geldi.

     Komisyonun, franchising için başvuran kişilerin mağaza olarak kullanmak istedikleri yerleri incelediği, bu başvurulardan 50'sinin uygun görüldüğü, koşulları uygun görülen 40 kişiyle sözleşme imzalandığı, incelemelerin sürdüğü kaydedildi.
 

    EBK, İstanbul'da Bağcılar, Esenler, Küçükçekmece, Pendik, Tuzla ve Kadıköy ilçeleri ile Eskişehir, Kayseri, Mersin, Erzurum, Antalya, Samsun, Kocaeli için yeniden duyuruya çıktı. Eskişehir, Kayseri, Mersin, Erzurum'da başvuruların hiçbirinin uygun görülmediği, diğerlerinde ise koşulları taşıyanların sayısı tamamlanmadığı için duyuruya çıkıldığı belirtildi. Söz konusu yerler için 11 Nisan 2011 tarihi, mesai bitimine kadar başvuru yapılabilecek.

     Mağaza olabilecek yerler için ''gıda maddelerinin yoğun satılabileceği, ana cadde ve bulvar üzerinde, insan hareketinin fazla olduğu, 80 metrekare ve üzeri büyüklükteki özellikleri'' taşıyan başvuruların değerlendirileceği kaydedildi.
 

     EBK, kendi ürettiği et ve et ürünlerini satmak üzere franchising sistemi ile 100 mağazanın açılması için Şubat ayı başında duyuru yapmıştı. Franchising yöntemi ile İstanbul'da 50, Ankara'da 20, İzmir'de 5, Bursa'da 4, Kocaeli'de 3, Adana, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir, Mersin, Samsun'da 2'şer, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Sakarya, Trabzon'da birer mağaza açılacak.

Mağaza açmak için başvuran kişilerden mağaza başına, Ankara ve İzmir'de 80 bin lira, İstanbul'da 100 bin lira, diğer illerde ise 60 bin lira giriş bedeli alınıyor.
     Sözleşme imzalanan kişilerin sözleşmeye göre 60 gün içinde mağazayı açmaları gerekiyor.

     Kurum, Franchising olan bayilere, yüzde 8-15 arasında indirimli fiyat ile ürün verecek. Kurum araçları ile yapılan ürün sevkıyatlarından taşıma ücreti alınmayacak.
     Başvurular, 50 lira karşılığında alınacak dosya ile EBK Genel Müdürlüğüne yapılacak.