maden

Soma faciasının ardından gündemin ilk sırasına oturan, 18 gün önce Ermenek ’te mahsur kalan 16 işçiyi kurtarma çalışmalarında da gündemdeyken ve bakanların istifa tartışmalarına kadar büyüyen maden kazalarına önceki akşam bir yenisi daha eklendi.

Edirne ’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Altınyazı köyünde bulunan ve daha önce bakanlık tarafından dördü hayati olmak üzere 13 kusur tespit edilmesi nedeniyle para cezası uygulanan ve faaliyetleri durdurulan kömür ocağında grizu patlaması yaşandı. 95 kişinin üç vardiya halinde çalıştığı belirtilen madende faciadan dönülürken 3 işçi ağır yaralandı. Altınyazı köyündeki kömür ocağında önceki akşam 19.00 sıralarında grizu patlaması meydana geldi.

Yerin 6 metre altındaki patlamada madenciler Nezi Ören (48), oğlu Muhammet Ören (25) ve kardeşi Seyfi Ören (44) çeşitli yerlerinden yanarak yaralandı. Yaralı üç madenci çalışma arkadaşları tarafından dışarı çıkarılarak ambulanslarla Uzunköprü Devlet Hastanesi ’ne kaldırıldı. Daha sonra yaralılardan Muhammet Ören, Tekirdağ ’ın Çorlu ilçesindeki yanık ünitesine, sağlık durumu ciddi olan ve yüzünde yanıklar oluşan Nezi Ören ile Seyfi Ören de İstanbul ’a sevk edildi.

Maden işçilerinden Altınyazı köyünde oturan Bahattin Hepdemir şunları anlattı: “Ben 4-12 vardiyasında çalışıyordum. 18.30 sıralarında patlama oldu. Biz o sırada ocakta çalışıyorduk, tahkimat yapıyorduk. Bir anda bize toz bulutu geldi. Bir anda koşuşturma oldu. Hemen yaralıları alıp dışarı çıktık. Faaliyetinin durdurulduğundan haberim yok.  Tam vardiya değişimi sırasında oldu. Patlama olduğu sırada 10-15 kadar işçi vardı içeride.”

Altınyazı Madencilik ’in faaliyetlerinin son olarak 7 Temmuz ’da Uzunköprü Kaymakamlığı talimatıyla Jandarma tarafından durdurulduğu, 27 Ekim ’de yapılan denetimde de üretim izni verilmediği öğrenildi. Maden sahiplerinin 27 Ekim ’de savcılıktan madenin çökmemesi için oksijen ve su basılması gerektiği, bu nedenle üretim yapmadan işçi çalıştırılması için izin aldığı öne sürüldü. Patlamanın meydana geldiği ocaktaki tüm teknik faaliyetler savcılık kararıyla durduruldu.

Patlamanın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin kazayla ilgili araştırma ve inceleme başlattı. Bakanlıktan alınan bilgiye göre grizu patlaması ilk belirlemelere göre desandre (Maden ocaklarında aşağıdan yukarıya cevher veya kömür nakli yapmak amacı ile aşağıya doğru meyilli olarak yan taş, cevher veya kömür içinde sürülen galeri) giriş kısmında meydana geldi.
Maden ocağı, bakanlık müfettişlerince geçen yıl mart ve eylül, bu yıl da şubat ve haziran aylarında denetlendi. Martta yapılan denetimde 6, eylülde ise 1 eksiklik tespit edilerek para cezası uygulandı. Madende hazirandaki denetimlerde tespit edilen 13 noksanlık üzerine 14 bin 560 lira para cezası uygulandı ve madenin faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildi. Teftişte, belirlenen 13 noksanlıktan 4 ’ünün çalışanlar için hayati tehlike oluşturduğu bildirildi.

İş Teftiş Kurulu Başkanlığı ’nın raporunda da şu eksiklikler yer aldı:
* Maden ocağındaki sağ desandre ve devamında yer alan çalışma yerlerinde hava dönüş yolu yoktu, bu noktalarda temiz ve kirli hava birbirine karışıyordu.
* Her iki desandre boyunca, çalışanların acil bir durumda kullanımına yönelik yedek karbonmonoksit veya ferdi oksjien maskesi istasyonları yoktu.
* Yeraltında kullanılan taşınabilir gaz ölçüm cihazlarının batarya ömürleri tükenmiş ve bu cihazların kontrolleri düzenli yapılmadı.  
* Yeraltında bulunan su motorunun kumandası “yeraltında kullanımı için gerekli ekipman özelliklerinde değil.

Antalya Kemer ’de Türkiye Psikiyatri Derneği ’nin düzenlediği 50 ’inci Ulusal Psikiyatri Kongresi ’nde, yeni tamamlanan Soma raporu açıklandı. Raporda “Faciadan, yaşamını yitiren 301 madencinin eşleri, çocuk, anne, baba, kardeş, akrabaları ve yakınları, kazadan kurtulan 487 madenci ve eş, çocuk, anne, baba, kardeş ve akrabaları, kaza sonrasında arama-kurtarma ve destek işlerinde görev alan kişilerle aynı madende görev yapan, ancak farklı vardiyalar ya da görevlerde bulunan çalışanları içeren yaklaşık 11 bin kişi doğrudan ya da dolaylı yoldan etkilenmiştir” denildi.