Elektrikte yeni sistemin karnesi Ekim"de ortaya çıkacak. “Henüz fotoğrafı tam olarak göremedik.” diyen Enerji Bakanı Güler, “3 ay sonra yeni maliyet hesabı yapılır.” Dedi

Enerji Bakanı Hilmi Güler, elektrikte otomatik zam sistemine geçilmesi ve Temmuz"da yapılan yüzde 21"lik zammın maliyet hesabına etkisini ancak 3 ay sonra görebileceklerini belirterek, Ekim"de yeni bir zammın gündeme gelebileceği sinyalini verdi. 5 yıl boyunca elektiriğe zam yapmayan hükümet, 1 Temmuz itibarıyla yüzde 21"lik fiyat artışıyla birlikte elektrikte otomatik zam uygulamasına geçti. Yapılan artışın, sektörde maliyet-fiyat dengesizliğini düzeltip düzeltmediği tartışma konusu.

Gaz fiyatı 3 ay geride

Enerji Bakanı Hilmi Güler"in konuya ilişkin TBMM"de VATAN"ın sorusuna ilişkin yanıtı ise, Ekim"de yeni bir zammın gündeme gelebileceğini ortaya koydu. Güler, yapılan artışın maliyeti karşılayıp karşılamadığı tartışması anımsatılarak yöneltilen sorular üzerine “Henüz fotoğrafı tam olarak görebilmiş değiliz. Petrol fiyatları arttı. Doğalgaz fiyatları 3 ay geriden geliyor. O nedenle maliyet hesabı konusunda ancak 3 ay sonra bir hesap yapabilir, fotoğrafı daha net görebiliriz” dedi.

Sisteme 5 yıl boyunca hiç zam yapılmadan girildiği için, birikmiş zam ihtiyacı bulunuyor. Bu çerçevede, Temmuz"da yapılan yüzde 21"lik zammın, gerekenin çok altında olduğu ve petrol fiyatları mevcut düzeyinde kalsa bile, zam ihtiyacının devam ettiği ifade ediliyor.

vatan