"Jandarma astsubayları için uygulanan, polis ve öğretmenlerimize verilecek olan +3600 ek göstergelerin, emeklileri dahil 30 bin civarında olan uzman jandarmalara da tanınmasını istiyoruz.

Emekli Uzman Jandarmalar Derneği Genel Başkanı Adnan Oğuz, "Jandarma astsubayları için uygulanan, polis ve öğretmenlerimize verilecek olan +3600 ek göstergelerin, emeklileri dahil 30 bin civarında olan uzman jandarmalara da tanınmasını istiyoruz. Sayımızın az olması sebebiyle iyileştirme devletimize de bir yük getirmeyecektir" dedi.

Oğuz, yaptığı açıklamada, uzman jandarmaların, bir yıllık Uzman Jandarma Okulunda modern bir eğitimle donatılarak, askerlik görevi yapmadan liseden sonra 18 aylık örgün askeri okul eğitimi ve uygulamalı staj süresi sonunda Jandarma Genel Komutanlığı kadrolarında istihdam edildiğini söyledi.

Halen görevde ve emekli olan yaklaşık 30 bin uzman jandarma bulunduğunu belirten Oğuz, bu personelin yaklaşık 25 bininin ön lisans ve lisans seviyesinde yüksek öğrenimini tamamladığını anlattı.

Söz konusu personelin, tek branşta görev yapmadığına dikkati çeken Oğuz, "Batıda trafikçi, muhabereci, olay yeri inceleme elemanı, doğuda 'ihtisas fazlası' denilerek komando timlerinde unsur komutanı, karakol ve asayiş tim personeli olarak joker gibi yıllardır nerede boşluk varsa orada görevlendirildik. Kanımızın son damlasına kadar, seve seve şehit ya da gazi olmaya yemin ettik. Ülkemizin en ücra köşelerinde, en zor şartlarda görev yaptık" ifadesini kullandı.

Uzman jandarma kadrolarının astsubaylığa dönüştürülmeye başlandığını dile getiren Oğuz, aynı yıl göreve başlayıp aynı işi yapan bu iki gruba mensup personel arasında maaş ve emekli ikramiyesi bakımından büyük farklar oluştuğunu ileri sürdü.

Oğuz, uzman jandarmaların, astsubaylar gibi üzerlerine düşen görevleri layıkıyla yerine getirdiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Jandarma astsubayları için uygulanan, polis ve öğretmenlerimize verilecek olan +3600 ek göstergelerin, emeklileri dahil 30 bin civarında olan uzman jandarmalara da tanınmasını istiyoruz. Sayımızın az olması sebebiyle iyileştirme devletimize de bir yük getirmeyecektir. Vicdani boyutu itibarıyla 'eşit işe eşit ücret' ilkesine istinaden ortada gün gibi aydınlık bir haksızlık söz konusudur. Bir devlet memurunun bir üst memuriyet kadrosunda çalıştırılıp o memuriyetin özlük haklarının verilmemesi yalnızca bu dünyayı değil, idarecilik noktasında tüm yöneticilerimizi ve kanun yapıcı sıfatıyla yetkililerimizin onaylarını ve görüşlerini bağlamaktadır. Kamuda benzer statüde görev yapan personel için özlük haklarında düzenlemeler yapılacağına dair haberler yayınlanması ve yetkililerin açıklamalarına istinaden bugün emekliler ve çalışan uzman jandarmalar için özlük haklarıyla ilgili çalışma olmaması, camiaya yıllarını, emeklerini veren emeklileri ve kuruma dilekçe yazarak özlük haklarında düzenleme yapılması hususunda müracaat eden ve başvurularına karşı özlük haklarında bir düzenleme yapılmayacağı cevabı alan uzman jandarmaları moral ve motivasyon yönünden huzursuz ve mutsuz etmektedir."