Erdoğan, Rusya'dan S-400 füzeleri alımına ilişkin olarak Türkiye'ye yöneltilen eleştirilere "Yanı başımdaki Suriye'de S-400 varsa ben de S-400'e, hatta S-500'e, S-600'e sahip olmaya çalışırım" ifadelerini kullanarak cevap verdi. Erdoğan, bu gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüşeceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ziyareti için ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bloomberg Küresel İş Forumu'nda konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

(Suriye'deki son durum) Rusya ile yaptığımız görüşmelerde neticeye varıyoruz diyebiliyorum. 2000 kilometre karelik alanda sükûneti sağladık. Orada yaşayan halk, Türkiye'den topraklarına dönme imkanı buldu. 

AB verdiği sözü tutmadı. 6 milyar euro vereceklerini söylediler, şimdiye kadar 800 milyon euro geldi. Suriye'ye yardım eli uzattık. Suriyelilere bakıyoruz, bakmaya devam edeceğiz. Çok farklı çıkış yollarını arıyoruz, aramaya da devam edeceğiz. 

'BEN ANLAMIYORUM'

Suriye'de DEAŞ terör örgütü var fakat Suriye'nin kuzeyinde de bir başka terör örgütü var. Bu terör örgütü de Türkiye'deki malum PKK terör örgütünün bir yan kuruluşu. PYD/YPG terör örgütü şu anda Amerika'nın Rakka operasyonunda DEAŞ terör örgütüne karşı birlikte mücadele verdiği bir başka terör örgütü. Demokrasiye inanmış bir ülkenin, bir terör örgütüyle iş birliği yaparak, bir başka terör örgütünü yok etmesini ben anlayamıyorum.

'AĞIR SİLAHLARIN BANA KARŞI KULLANILMAYACAĞINI KİM GARANTİ EDEBİLİR?'

Irak'tan, Suriye'deki bu terör örgütlerine gelen destek 3 bin tırı aşmıştır. Burada tanklar var, toplar var, ağır zırhlı araçlar var, mühimmat var, 3 bin TIR'ın üzerinde. Şimdi ben Türkiye olarak düşünüyorum, Kuzey Suriye'ye gelen tüm bu ağır silahların, yarın bana karşı kullanılmayacağını kim garanti edebilir?

Ajanslar