erdoğan

Bugün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ’ın, Paris'e yaptığı resmi ziyaretinde bir ilk yaşandı. Daha önceki tüm açıklamalarında Irak Şam İslam Devleti Terör Örgütü'nden Türkçe'de kullanılan kısaltılmış adıyla, yani "IŞİD" olarak bahseden Erdoğan, Hollande ile yaptığı ortak basın toplantısında örgüt için "DAESH" terimini kullandı.

Basın açıklamasının ardından Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde konuşma yapan Erdoğan, IŞİD'e neden DAESH dediğine açıklık getirdi.

Örgütün İslam'la hiçbir alakası olmadığını kaydeden Erdoğan, IŞİD'i İslam adıyla yan yana getirmek istemediğini bu yüzden açılımında açıkça "İslam Devleti" geçen IŞİD yerine Arapça kısaltması olan DAESH'i tercih ettiğini belirtti.

Terör örgütünden bahsederken daha önceki açıklamalarında hep "IŞİD" kısaltmasını kullanan Erdoğan'ın Paris'te bunu değiştirmesi tesadüf değil. Çünkü Fransa hükümeti resmen, örgütün adından "DAESH" olarak bahsedilmesi için kampanya başlatmıştı. DAESH, terör örgütünün Arapçasının (ad-Dawlah al-Islamiyah fil-‘Iraq wa ash-Sham) ilk harflerinden oluşuyor.