Murat Muratoğlu - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Geçmişi çok eski olan Türkiye-Rusya ilişkileri, ekonomik, siyasi, askeri ve kültürel alanlarda çeşitlenerek geleceğe doğru emin adımlarla ilerliyor'' dedi.
     Erdoğan, Uluslararası Ticaret Merkezi'nde gerçekleştirilen Türk- Rus İş Formu Toplantısı'nın kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısı dolayısıyla ziyaret ettiği Moskova'da iş dünyasıyla birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti.
     Erdoğan, iş adamlarının dün ve bugün çalışmalar yaptığını belirterek, ''Aldığım bilgilere göre de arkadaşlarımızı çok farklı bir heyecan sardığıdır. Bu da bizler için ayrı bir memnuniyet konusudur. Bizler de bu akşam Sayın Medvedev ile birlikte olduk ve ilgili bakanlarımızla birlikte dar çerçeve toplantı yaptık'' diye konuştu.
     Başbakan Erdoğan, 2010 yılı Mayıs ayında, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in Türkiye'yi ziyareti sırasında, Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin kuruluşunun imzalarını attıklarını anımsatarak, şunları kaydetti:
     ''Bugün de burada, Moskova'da, konseyin ikinci toplantısını gerçekleştirmiş oluyoruz. Konsey, özellikle ekonomik ve ticari konularda zaman zaman ortaya çıkan meselelerin en üst seviyede ele alınmasını ve çözüm yollarının belirlenmesini mümkün kılıyor. Geçmişi çok eski olan Türkiye-Rusya ilişkileri, ekonomik, siyasi, askeri ve kültürel alanlarda çeşitlenerek geleceğe doğru emin adımlarla ilerliyor.
     Esasen, Karma Ekonomik Komisyon ve Kara Ulaştırması Karma Komisyonu gibi mekanizmalarla ekonomik alanda çok önemli mesafe katetmiştik. Şimdi, Türkiye ile Rusya arasındaki çok yönlü ilişkiler, konsey sayesinde artık yeni bir boyut kazanıyor.''
     2-4 Mart 2011 tarihlerinde, Kazan'da, Karma Ekonomik Komisyonu 11'inci Dönem toplantısının gerçekleştirildiğini hatırlatan Erdoğan, ''Enerjiden tarıma, ikili ticaretten ulaştırmaya kadar geniş bir alanda, geniş bir perspektifle ekonomik ilişkilerimiz konusunda burada önemli kararlar alındı'' dedi. İskenderun'da Türk-Rus ortaklığıyla yapılan demir çelik tesisinin açıldığını belirten Erdoğan, ''İskenderun da 2 milyar doları buldu yatırım. Bin 500 kişi çalışıyor. Dev bir yatırım bundan da ayrıca çok çok mutluyum. Çünkü Türk-Rus işbirliği dev bir yatırım. Limanıyla herşeyiyle örnek bir yatırıma ülkemizin kavuşmuş olması da memnuniyet vericiydi.
     Enerji makineleri üretimi, otomotiv sanayi, kimya sanayi, gemi inşa sanayi, sağlık sanayi, havacılık sanayi, inşaat malzemeleri sanayinde işbirliğinin geliştirilmesi mutabakatına varıldı. Rusya Federasyonu?ndaki Özel Ekonomik Bölgeler ve ülkemizdeki Serbest Bölgelerde işbirliği de yine mutabakata varılan konular arasında. Bunlar, işadamlarımız için, özel sektörümüz için gerçekten önemli gelişmeler. Özel sektörümüzün, açılan bu yoldan güvenle ilerlemelerini arzu ediyoruz.''
    
     -''MÜTEAHHİTLER BUGÜNE KADAR 32 MİLYAR DOLARLIK PROJE ÜSTLENDİ''-
    
     Başbakan Erdoğan, Rusya ile Türkiye'nin ikili ticaret hacminin 2009 yılında küresel ekonomik krize bağlı olarak düşüş gösterse de 2010 yılında 26 milyar doları aştığına işaret ederek, şunları söyledi:
     ''Biz, Rusya ile dış ticaretimizde, önümüzdeki beş yıl için 100 milyar dolar hedefini belirlemiş ve bunu açıklamıştık. Küresel finans krizine rağmen, 2010 yılında 2009'a göre gerçekten büyük başarı kaydettik. Umuyorum ki önümüzdeki süreçte, önümüzdeki beş yılda, 100 milyar doları da yakalayacağız. Müteahhitlik firmalarımız Rusya'da şimdiye kadar 32 milyar dolar değerinde bin 200'e yakın proje üstlendiler. Rusya Federasyonu'nda bugüne kadar başarılı hizmetler veren müteahhitlerimizin 2013 Kazan Üniversite Oyunları ve Soçi 2014 Kış Olimpiyatları çerçevesinde yeni projeler üstlendikleri takdirde başarılı hizmetlerine devam edeceklerine inanıyoruz.''
    
     -MEDVEDEV'İN ''TÜRK MÜTEAHHİTLER İHALEYE GİRSEYDİ...'' SÖZLERİ-
    
     Rusya'da otel, konut, iş merkezi, elektrik santrali gibi geniş bir yelpazede faaliyet gösteren Türk firmalarını sürdürdükleri başarılı çalışmalarından dolayı kutlayan Erdoğan, şunları söyledi:
     ''Ancak az önce Sayın Medvedev bizi misafir ettiği konutunda daha sonra 'sizi bir gezdireyim' dedi. Beni aldı şöyle bir gezdirdi, gezdirirken, 'Buranın ihalesine maalesef Türk müteahhitler girmedi' dedi. 'Girmediği için fiyatı herhalde biraz fazla ödedik' dedi. Demek ki bizim müteahhitlerden memnunlar ama işi biraz daha sıkı takip edeceğiz. Daha sıkı takip edersek demek ki Rusya'da müteahhitlerimize çok daha fazla iş çıkacak. Rusya'ya artarak yönelen yatırımlarımıza paralel olarak, son birkaç yıldır Türkiye?de telekomünikasyon, turizm ve demir çelik gibi çeşitli sektörlere yönelen Rus sermayesinden memnuniyet duyuyor ve bunun Rus Hükümeti tarafından daha fazla teşvik edilmesini bekliyoruz.''
    
     -BANKACILIK ALANINDA ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULMASI-
    
     Erdoğan, iki ülke arasındaki ikili ticaret hacminin ulusal paralar ile yapılmaya başlanmasını son derece memnuniyet verici bir gelişme olarak değerlendirdiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
     ''Bu arzumuzun gerçekleşmiş olması hakikaten Türkiye-Rusya arasındaki o güvenin arttığının ve ne noktaya geldiğinin de çok çok önemli bir göstergesi. Bu bizi kur baskısından kurtarıyor. Bu kendi paralarımıza olan güveni arttırıyor, maliyetleri de düşürüyor. Bundan sonraki süreçte de şöyle her şey daha da kayıt altında devam edecek olursa bu rakamın çok daha fazla olduğunu göreceğiz. Karma Ekonomik Komisyonu toplantısında, iki ülke arasındaki ticarette ulusal para birimlerinin kullanılmasını yaygınlaştırmak amacıyla Türk-Rus Bankacılık ve Finans Alanında İşbirliği Çalışma Grubu'nun oluşturulmuş olması da ayrıca heyecan verici'' dedi.