Yeni Aktüel Özden Örnek'in yazdığı öne sürülen Darbe Günlükleri'nin yayımlanmamış bölümleri yayınladı. Buna göre, Kıbrıs konusunu Demirel yönlendirmiş!


Yeni Aktüel Dergisi'nin bugün piyasaya çıkan sayısında eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek tarafından yazıldığı öne sürülen Darbe Günlükleri'nin bazı yayımlanmamış bölümleri yayımlandı. Tuncay Opçin imzasıyla yayınlanan "Ayışığı'nın karanlık tarafı Darbe Günlükleri 2" başlıklı haberde günlüklerde ismi M.Ö olarak geçen ve eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e yakınlığıyla tanınan Mustafa Özkan'ın darbeciler ile Demirel arasında kurye görevi yaptığı iddia ediliyor.

 Günlüklere göre cuntanın akıl hocalığını üstlenen Demirel, Kıbrıs konusunda da darbecilere "En iyi yol çözümsüzlüktür" mesajı göndermiş.

DEMİREL'İN HAS ADAMI

Süleyman Demirel'in "Has adamı" olduğu belirtilen Mustafa Özkan'ın darbecilere medya desteği sağlamak için Aydın Doğan ile paşalar arasında mekik ördüğü bilgisi yer alıyor.

Gazeteci kökene sahip Özkan 1988 yılına kadar Adalet Partisi ve devamı olarak Doğru Yol Partisi'ne yakın çizgideki "Son Havadis" gazetesini çıkarmış. Uzun bir süre ortalıklarda görülmeyen Özkan'ın AKP'nin kurulup iktidara gelmesinin ardından tekrar sahneye çıktığına dikkat çekiliyor.

CUNTA ADINA İLK MESAJ

Yeni Aktüel Mustafa Özkan'ın ilk mesajını darbecilerin isteği üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan'a en yakın isimlerden biri olan Cüneyd Zapsu'ya ilettiğini yazdı. Özkan'ın bu görüşmede askerlerin meslek liselerinin üniversiteye girişteki kat sayı düzenlemesi ve Kur'an kursları ile ilgili yeni yönetmelikten duyulan rahatsızlığı aktardı. Bu görüşmeler Özkan tarafından tüm detayları ile o dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'e aktarıldı. Örnek paşa, komutanlar ile Özkan'ın temas noktasıydı. Bu trafik 2003 Eylül'ü ile 2004 başı boyunca artarak sürdü.

DEMİREL'İN KIBRIS MESAJI

Dergideki Darbe Günlükleri'ne göre başını görevdeki dört kuvvet komutanının çektiği "Cunta"nın akıl hocalığını ise eski cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yapıyor. Bu günlüklere göre Mustafa Özkan ise Paşalar ile Demirel arasında kuryelik yaptı. Demirel Paşalara, "Kıbrıs'ta en iyi yolun çözümsüzlük olduğunu" belirterek, halkı, medyayı yanına almayan bir darbenin başarılı da olmayacağı haberini göndermiş.

 Örnek Paşa'nın kaydettiği günlüklere göre Demirel şöyle akıl hocalığı yapmış: "Durum dışarıdan nasıl görünüyordu? Süleyman Demirel ülkenin süratle bir felakete doğru gittiğini ve askerin yalnız kaldığını, hemen tedbir alınması gerektiğini söylemiş. Askerler tezkerede hata yaptılar ve 50 yıllık dostumuz ABD'yi reddettiler.

 Dolayısıyla bugüne kadar arkalarında olan Pentagon desteğini kaybettiler. Tersine bu adamlar ABD ve AB'yi arkalarına alarak istediklerini yapmaya başladılar. Üniversiteler, basın ve halk desteği olmadan asker bir şey yapamaz. Bu nedenle zor da olsa bu ilişkiyi kurmaları lazım ve ABD ile soğumuş olan ilişkilerin en kısa zamanda düzeltilmesi gerekir demiş..."

DENKTAŞ: PAŞALAR AZİZ DOSTLARIMIZ

KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, kendisini Ergenekon operasyonuna dahil etme gayretlerinin boşuna olduğunu söyledi. Denktaş şöyle konuştu: "Beni dahil etmeye çalışıyorlarmış, boşuna gayret. Biz Türkiye âşığıyız, Kıbrıs meselesi de anavatana pahalıya mal olmasın diye, anavatanın söylediği doğrultuda yürütülmüştür." Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'la, tutuklanmalarının ardından herhangi bir teması olmadığını da söyleyen Denktaş, "Ama bunlar bizim aziz dostlarımız" dedi.

 Atatürk ilkeleri, Kıbrıs sorunu, türban meselesi gibi konulardaki görüşlerini aktarmaya devam ettiğini belirten Denktaş, "Biraz fazla karışıyorum galiba, onun için susturulmam lazımsa icabına bakacaklar" dedi.

(Zaman)