Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ILO ve OECD raporlarına göre ücretlerin en çok arttığı, gelir eşitsizliğinin en hızlı düştüğü ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini belirterek, "Günlük 4 doların altındaki nüfusun oranı yüzde 30'lardan yüzde 2'lere gerilediğini söylersem Türkiye'de yoksulluk oranının nereden nereye gerilediğini görmemiz açısından önemlidir" dedi.

"GELİR EŞİTSİZLİĞİ HIZLA DÜŞTÜ"

Türkiye'de güzel şeyler olduğunu söyleyen Bakan Faruk Çelik, "ILO'nun ücretler raporuna baktığımız zaman ücretleri en çok artıran ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. OECD verilerine göre gelir eşitsizliğini en hızlı düşüren ülkelerin başında Türkiye var" diye konuştu. Türkiye'nin 5 yılda 5 milyon istihdam gerçekleştiren ekonomik yapıya sahip olduğunun altını çizen Bakan Çelik, "İyi bir gidiş var. Ama bir ülkenin iyi gitmesi veya birkaç ülkede işlerin iyi gitmesi sorunu çözmüyor. Bu toplantıların amacı tüm ülkelerde işlerin iyi gitmesi, dünyada işlerin iyi gitmesi ve kurallar çerçevesinde gitmesi konusunda dayanışmayı sağlamaya dönüktür" dedi.

SURİYELİ SIĞINMACILARA 5 MİLYAR YARDIM

Suriye'deki iç savaş ortamından kaçan 2 milyon vatandaşın Türkiye'ye sığındığını da belirten Bakan Çelik, şöyle devam etti:

"Bazı ülkelerin nüfusundan da fazla bir rakamdır. Suriyelilere bu dönem içiresinde yaptığımız barınma ve iaşe yardımlarının da 5 milyar TL'yi aştığını ifade etmek istiyorum. Gerek bakan olarak gerekse o bölgenin milletvekili olarak Suriyeli misafirlerimizin durumunu yakinen takip ediyorum. Uluslararası toplumu da Türkiye'yi ve içinde bulunduğu coğrafyayı daha iyi anlamaya davet ediyorum. Tüm uluslararası toplantılarda bu konuyu dile getirmemize rağmen bu büyük fecaatin, yaşanan bu kadar önemli hadiselere dünyanın duyarsızlığın izlemekten de büyük endişe duyduğumuzu belirtmek istiyorum."

GELİR DAĞILIMINDA EŞİTSİZLİK DERİNLEŞİYOR

Toplantıda konuşan B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı Ali Koç ise dünyada gelir dağılımı eşitsizliğinin her geçen gün arttığını, zenginin daha zengin, yoksulunun daha yoksul ve orta sınıfın zayıfladığı bir dönemin yaşandığını söyledi. Bu süreçte reel ücretler düşerken başta genç kesim olmak üzere işsizliğin artarak devam ettiğini kaydeden Koç, "Bu gidişat sosyal sorunları beraberinde getiriyor ve ciddi gerginlikler yaratıyor. Bunun da her geçen gün arttığına şahit oluyoruz" dedi. Genç nüfus işsizliğinin yetişkin nüfus işsizliğine oranla 3 katı olduğunun altını çizen Ali Koç, "Doğal olarak G20 ülkelerinin yaptığı bütün çalışmalarda özellikle genç işsizliği birinci öncelik konumuna gelmiş durumda" diye konuştu.