Singapur'da akşamüstü görülen eşine az rastlanır gökkuşağı, ülkede büyük heyecana yol açtı. Güneşten yayılan ışıkların buz kristali yüklü sirüs bulutlarının içinden geçmesiyle oluşan eşsiz doğa olayı, sosyal medyada günün konusu oldu. replace

Güney Asya'daki şehir ülkesi Singapur'da eşine az rastlanır bir gökkuşağı görüldü. Bulutların üstünden ortaya çıkan 'ateş gökkuşağı'nı görenler, cep telefonları ve fotoğraf makinelerine uzandı.

Bir ana okulunda çalışan Fazidah Muhtar, BBC'ye gökkuşağını yerel saatle 17.10'da gördüğünü anlattı:

"Küçük daireler halinde başladı, sonra tüm renkler çıkıncaya kadar büyüdü. 15 dakika sürdü ve sonra yavaşça kayboldu.

Okuldaki tüm çocuklar, bazı ebeveynler ve çalışanlar çok heyecanlıydı. Bu eşsiz ve güzel gökkuşağını çok çok nadir görebilirsiniz."

Ateş gökkuşağı, sıra dışı atmosfer koşullarının bir araya gelmesiyle çok ender oluşuyor.

National Geographic'e göre, teknik adı ufuk çevresi yayı. Oluşması için güneşin çok yükseklerde (ufkun 58° üzerinde) konumlanması şart. Işığın yüksek irtifadaki sirüs bulutlarının içinden geçmesiyle meydana geliyor.

Ek olarak, sirüs bulutlarını oluşturan altıgen buz kristalleri yere paralel kalın plakalar şeklinde yerleşmiş olmalı.

Işık böyle bir buz kristalinin üst yüzeyinden dikey olarak girip alt yüzeyinden çıktığında, prizmadan geçen ışık durumunda olduğu gibi kırılıyor, yani yön değiştiriyor. Sirüs bulutundaki kristaller gerektiği gibi yerleşmiş olursa bir renk tayfı ortaya çıkıyor.

Adınız Soyadınız
Gönderdiğim yorumun sorumluluğu şahsıma aittir GÖNDER 250
Yorumlar