HDP, HDK Kadın Meclisi yaptığı yazılı açıklamada, Diyarbakır 1'nci İdare Mahkemesi tarafından, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce kabul edilen 'Eş Başkanlık Çalışma Yönetmeliği' hakkında hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Eşbaşkanlık sistemi ortadan kaldırılamaz. DBP'li belediyelerdeki Eşbaşkanlık Sistemi'ni yerel yönetimlerdeki demokratik işleyişin bir gereği olarak görüyoruz. Mahkemelerin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararlarını tanımadığımızı ve bunun için sonuna kadar mücadele edeceğimizi söylüyoruz"

"AKP HÜKÜMETİ EŞBAŞKANLIK SİSTEMİNİ ORTADAN KALDIRMAYI HEDEFLEMEKTEDİR"

Yapılan açıklamada, Ak Parti hükümetinin eşbaşkanlık sistemini ortadan kaldırmayı hedeflediği iddia edilerek, "Eşbaşkanlık Sistemi; kadını yaşamın bütün alanlarında irade sahibi yapmayı, kadının bir irade olarak kentsel yönetim süreçlerine katılımını sağlamayı ve yerel yönetimlerde demokratik bir yönetim anlayışını ortaya çıkarmayı hedefleyen bir sistemdir. Üstelik Eşbaşkanlık Sistemi çok uzun soluklu cins mücadelesinin sonucu olarak ortaya çıkmış, bedeller ödenerek uygulamaya geçirilmiş ve toplum nezdinde de karşılığı olan ve kabul görmüş bir uygulamadır. Ancak ne yazık ki, devlet erkek egemen zihniyete göre şekillenmiştir. Bu zihniyet, kadının irade olmasını, karar süreçlerine katılımını engellemeye çalışmaktadır. Bu zihniyetin temsilcisi AKP Hükümeti bu nedenle Eşbaşkanlık sistemini ortadan kaldırmayı hedeflemektedir" açıklamasına yer verildi.

Eşbaşkanlık Sistemi'ne ilişkin mahkemelerin vermiş olduğu kararı tanımadıklarını belirten açıklamada, "Ancak bilinmelidir ki, bu çabalar sonuçsuz kalacaktır. Bizler HDK/HDP'li kadınlar olarak; toplumun yarısını Safirbet oluşturan kadınların yaşamın bütün alanlarında eşit temsil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz ve bunun mücadelesini yürütüyoruz. DBP'li belediyelerdeki Eşbaşkanlık Sistemi'ni yerel yönetimlerdeki demokratik işleyişin bir gereği olarak görüyoruz. Mahkemelerin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararlarını tanımadığımızı ve bunun için sonuna kadar mücadele edeceğimizi söylüyoruz" ifadeleri kullanıldı.