e

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimi için hakim ve savcıların 09:00'da başlayan oy verme işlemi saat 17.00'da sona erdi. Her ilde, il seçim kurulunun yönetim ve denetimi altında yapılan seçimde, o ilde ve ilçelerinde görev yapan hakim ve savcılar oy kullandı.

Yargıda Birlik Platformu ile Yargıçlar ve Savcılar Birliğinin (YARSAV) desteklediği adaylarla seçime bağımsız girdiğini belirten adaylar olmak üzere, adli yargıdan 45, idari yargıdan ise 16 aday seçimde yarıştı. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) adli ve idari yargı seçim çevrelerini esas alarak oluşturduğu kesin seçmen listelerinde yer alan adli ve idari hakim ve savcıların oy kullandığı seçimde, en çok oy alan adaylar arasından adli yargıdan 7 asıl, 4 yedek üye, idari yargıdan 3 asıl 2 yedek üye seçilecek. Oylarda eşitlik halinde YSK, kura çekerek sıralamayı tespit edecek.

Sandıklar saat 17.00'de açıldı ve oy sayım işlemine başlandı. İl seçim kurulu başkanlarının denetiminde yapılan sayım işleminin ardından sonuçlar, YSK'ya bildirilecek. Türkiye'nin tüm adliyelerinde görevli hakim ve savcıların oy kullanma işlemi sabah 09.00'da başladı, 17:00'de sona erdi. Oy sayımına başlandı.

HSYK seçimleri için Yargıda Birlik Platformu ile Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin (YARSAV) ayrı ayrı desteklediği adaylar bulunuyor. Bunun dışında seçime bağımsız giren adaylarla birlikte toplam 48'i adlî, 16'sı idari yargıdan 64 aday Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurmuştu. YSK, müracaatların tamamını kabul etti. Ancak adaylardan Adana Cumhuriyet Savcısı Süleyman Bal, İzmir Cumhuriyet Savcısı Feridun Süzer ve Samsun Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş adaylıktan çekildi. HSYK seçimleri Hükümet ile Fethullah Gülen Cemaati kavgasının gölgesinde yapılıyor. Hem Yargıtay hem de Danıştay'daki HSYK üyeliği seçiminde Hükümet'in desteklediği adaylar kazanamadı.Yargıtay ve Danıştay HSYK'ya 5 üye gönderdi.

HSYK üyesi olacak isimler için Danıştay, Yargıtay ve Adalet Akademisi kendi içinde seçim yapıyor. Yargıtay 23 Eylül'de yapılan seçimle HSYK'ya göndereceği 3 üyeyi belirledi. 29 Eylül'de yapılan seçimlerde de Danıştay'dan iki üye HSYK'ya seçildi. Böylece 22 üyelik kurulun 5 üyesi belirlenmiş oldu. Adalet Akademisi'nden gelecek 1 üye için seçim ise 16 Ekim'de yapılacak. Adli kaynakların Al Jazeera'ye verdiği bilgiye göre, Hükümet'in HSYK'da herhangi bir 'blokaj'la karşılaşmaması için idari ve adli yargı seçiminde 10 üyeden en az 5'ini HSYK üyesi olarak seçtirmesi gerekiyor.