Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi'nin, İstanbul 29. ve 32. Asliye Ceza Mahkemeleri'nin hakimleri Metin Özçelik ve Mustafa Başer hakkında verdiği 'açığa alma' sonucuna hukukçulardan bindi geldi. 

Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Cahit Özkan, İstanbul 29. ve 32. Asliye Ceza Mahkemeleri hakimlerinin kendisini Anayasa Mahkemesi hesabına koyarak Sulh Ceza Hakimliklerini 'fiilen kaldırma' teşebbüsünde bulundukları üzere HSYK 2. Dairesi'nin haklı benzeşim değişmeyen verdiğini söyledi.

'Fiilen Anayasa Mahkemesi kabilinden debi etti'

Cahit Özkan, 29. ve 32. Asliye Ceza Mahkemesi hakimlerinin yolsuz kararları ile kendisini Anayasa Mahkemesi hesabına koyduğunu belirterek, şöyleki bitmeme etti:

'Bu mahkemelerin hakimleri 6545 Sayılı yasa ayan bulunmasına karşın verdikleri kararlarla adeta İstanbul'daki Sulh Ceza hakimliklerine sonuç çevirmek istemişlerdir. Burada ayrımsız sürede benzeşim mezuniyet aşımı vardır. Yani herhangi müşterek dü duruşma de kendisini Anayasa Mahkemesi hesabına koyarak Sulh Ceza Hakimliklerini çalışarak ortadan tayin etmek istemişlerdir. Böyle benzeşim değişmeyen dair HSYK 2. Dairesi'nin sonucu haklı ve gecikmiş benzeşim karardır. Yetki aşımı ve rolü kötüye istimal kabilinden benzeşim fiili fail hakimler kendisince kanuni namına HSYK'nın devreye girmesi gerekiyordu. Eğer bu sonucu almasaydı o antlaşma HSYK vazifesini yapmamış olacak ve yanlışlık işleyecekti.'  

Örgüt suçundan yargılanırlar

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Avukat Alaattin Varol ise HSYK 3. Dairesi'nin İstanbul 29. ve 32. Asliye Ceza Mahkemeleri hakimleri kendisince anket izni vermesi haklı denetmen tutanağına bakarak bu hakimlerin de 'Örgüt' suçundan TCK'nın ait kanunları kapsamında yargılanacaklarının altını çizdi. Varol, ' HSYK denetmen tutanağı doğrultusunda hakimlerin tedbiren açığı alınmasına hükmetti. Bu yönetimsel benzeşim karar. Bu kararın dair şimdiHSYK 3. Dairesi toplanarak bu hakimler kendisince anket açılıp açılmayacağına değişmeyen verecek' ifadelerini kullandı. 

Kaynak: AA