Milli Eğitim şurasında gündeme gelen Osmanlıca derslerinin İmam Hatip okullarında verilmesine ilişkin tavsiye kararından sonra başlayan ‘Osmanlıca okutulmalı mı ’ tartışması genişlerken, ömrünü Osmanlıcaya adayanlar da konuştu. Yemek tarihi konusunda uzman olan İngiliz asıllı Mary Işın, bu tutkusunu tarihi yemek kitaplarını okuyarak pekiştirmek için Osmanlıcayı nasıl öğrendiğini anlattı. Osmanlıca bilmemesi halinde çalışmalarının çok eksik kalacağından söz eden Işın, şöyle konuştu:

“Ben yemek tarihi araştırıyorum; 19 ’uncu yüzyıla ait matbaa kitaplarını okuyabiliyorum. Ben yemek tarihi için Osmanlıca yemek kitaplarını sahaflardan topladım. Fakat okuyamıyordum. Türk dili profesörü Turhan Yazgan bana ‘Git Osmanlıca öğreten kitaplar var. 15 günde öğrenirsin ’ dedi.

Söylediğini yaptım ve alfabeden çözüp okumaya başladım. Çok da mutlu oldum. Kızım da Mimar Sinan Üniversitesi ’nde Osmanlıcayı seçmeli ders olarak okudu. Benden daha iyi biliyor. Arada evde Osmanlıca okuduğumuz konuştuğumuz oluyor. Herkesin öğrenmesini isterim. Böylece tarihi öğrenmiş olurlar.”

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ’nden Prof. Ekrem Buğra Ekinci ise, “Osmanlıca Türkçedir. Bir tek alfabesi değişik. Onu da gidip kitaplardan 15 günde öğrenir, sonra matbaada basılan kitapları okuyabilirsiniz. Osmanlıca dersleri olmalı. Bu sayede geçmişle bağ kuvvetlenir. Pek çok gereksiz zorunlu ders yerine Osmanlıca öğretilebilir. Çocuğun müziğe, resme ilgisi ve yeteneği yok ama zorla okutuluyor. Onun yerine isteyen Osmanlıca da öğrenebilsin.” dedi.