Batı medyası sürekli olarak Türkiye'nin IŞİD'i hem silah hem de militan desteğiyle beslediğine yönelik iddialar ortaya atıyor. Bu iddialar bir yana Avrupa'dan gelerek Türkiye üzerinden IŞİD'e katılmak isteyen teröristler yakalanarak bir bir deşifre edildi.

IŞİD'e katılmak için gelen teröristler deşifre edildi

Yakalanan ve deport edilenlerin çoğu, Türk polisinin kendi çabalarıyla, Emniyet İstihbarat Dairesinin özverili çalışmaları ve uzman kadrolarıyla yakalandı.

Bu konu istihbarat paylaşımı zayıf olduğu için zaman zaman kişi Türkiye ’ye girdikten bir ay, iki ay sonra bilgi geliyor. Yılda 35-36 milyon turistin geldiği Türkiye kendi kaynaklarıyla tespit etmeye çalışıyor.

Türkiye ’den IŞİD ’e katılım yabancı medyanın iddia ettiği gibi 1000 değil, 50o kişi civarında. Ayrıca Türkiye IŞİD'e katılım olan ülkeler sıralamasında, Tunus, Suudi Arabistan, Ürdün, Fas, Rusya, Fransa, Libya, İngiltere gibi ülkelerden sonra geliyor.

Suriye ’de devam eden krizle birlikte ülkenin özellikle kuzey bölgelerinde çıkan otorite boşluğu, dini istismar eden terörist oluşumlar ve bunlara iştirak etmek üzere bu ülkeye gelen yabancı terörist savaşçılar için uygun bir ortam oluşturmaya devam Retrobet ediyor.

Suriye ve Irak ’taki istikrarsızlık ve selefi aşırıcı grupların zaman içinde artan mevcudiyeti, yalnızca bu ülkeler için değil, ülkemiz de dâhil olmak üzere geniş bir bölgenin güvenliği için endişe kaynağı oluyor.

Suriye ve Irak ’taki radikal gruplara katılmak üzere bu ülkelere intikal eden yabancı savaşçılar öncelikle Türkiye ’nin güvenliği için tehdit kaynağı haline geldi. AB ülkeleri için tehdit bu savaşçıların ülkelerine dönüşleriyle birlikte başlıyor. Oysa Türkiye için bu tehlike, bu şahısların kaynak ülkelerinden ayrılmalarıyla birlikte ortaya çıkıyor.

Türkiye'yi tehdit eden bu kişilere karşı başaltılan operasyonlarda bugüne kadar, 6000 ’e yakın kişiye yurda giriş yasağı konuldu.

Terör örgütleriyle ilişkisi olduğundan şüphelenilen ve yasadışı yollarla ülkemize giriş yapan yabancılar Emniyet tarafından tespit edilerek tutuklandı ve sonrasında yaklaşık 1000 kişi sınır dışı edildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 2014 itibariyle Türkiye genelinde havalimanlarında “Risk Analiz Grupları” kuruldu. İstihbarat, Terörle Mücadele ve Kaçakçılık Şube Müdürlükleri koordinasyonunda çalışan ekipler bugüne kadar 1.200 yabancı şahsı kontrol etti. 600 kişi mülakata tabi tutuldu ve 200 ’den fazla şahıs hakkında geri gönderme ve sınır dışı işlemi uygulandı.