İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kent  genelindeki park ve mesire alanlarını tek merkezden yönetmek için "Yeşil Alan  Yönetim Sistemi" hazırladı.

Pilot bölgelerde uygulamaya  başlanacak sistem sayesinde park ve mesire alanları tek bir merkezden kontrol  edilecek. Yeşil alanlarda birçok teknolojik yeniliği getirecek sistem  doğrultusunda İstanbullular, cep telefonlarından park ve mesire alanlarının  doluluk bilgilerine erişebilecek.

PARKLARIN GİRİŞLERİNE YÜZ TANIMA TEKNOLOJİSİ

Sistemle park ve mesire alanlarındaki ağaç ve tabii varlıklar korunma  altına alınacak. Kameralar sayesinde ağaç ve yapılara zarar verenler tespit  edilerek duruma anında müdahale edilebilecek.

Meydana gelecek olaylara karşı park ve mesire alanlarının giriş ve  çıkışına yüz tanıma teknolojisine sahip kameralar yerleştirilecek. Parklar  kameralar sayesinde 24 saat kayıt altında olacak.

AYDINLATMA VE SULAMA TEK MERKEZDEN

Sistem sayesinde ayrıca aydınlatma ve sulama tek merkezden  yönetilecek. Parklardaki ağaç ve bitkilerin su ihtiyacı, yerleştirilen sensörler  sayesinde belirlenecek. Hava durumu ve yağış ihtimalini hesaplayan sistemle  tasarruf sağlanması da hedefleniyor.

Yeşil alanlardaki canlı türlerinin de envanterini tutacak sistemle  ağaç ve bitki örtüsünün bakım, onarım, budama, ilaçlama ve peyzaj çalışmaları da  kontrol edilecek.

ÜÇ BOYUTLU AKSİYON EKRANI

Parklara sanal gerçeklik sunan 3 boyutlu "park bahçe aksiyon ekranı"  adlı bir sistem kurulacak. Aksiyon kameralı sistem ile vatandaşlar sanal  gerçeklik sunan koşu bandında spor yapabilecek.

Parklara kurulacak "sanal asistan" adlı dijital ekranlarla parkın  tanıtımı, şehir hakkında bilgiler, duyurular, adres sorgulama gibi hizmetlere  ulaşmak mümkün olacak.

PARKLARA AİT BİLGİLER CEP TELEFONUNDA

Cep telefonlarına indirilecek yazılım sayesinde İstanbullular gitmek  istedikleri parkla ilgili bilgilere ulaşabilecek. Yeşil alan içindeki bitki ve  ağaçların türlerini tanıtacak, canlı kamera bağlantısı ile park ve yeşil alanın  izlenebileceği mobil uygulama yazılımı ile aynı zamanda parkın doluluk oranı da  vatandaşlarca görülebilecek.

Sistem pilot olarak ilk etapta bir yıl içinde Fatih'te Kazlıçeşme  Sahil, Mermerkule, Bakırköy'de Aytekin Kotil, Kadıköy'de Göztepe, Maltepe'de  Orhangazi Şehir parklarında uygulanmaya başlanacak.