Ramazan Ercan - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa'nın ilk 3 maddesinin değişmez, değiştirilemez olduğunu, bunların içinde İstiklal Marşı'nın da bulunduğunu vurgulayarak, ''Biz onu seviyoruz, ondan memnunuz. O okunurken gözlerimiz yaşarıyor, milli mücadeleyi, mücadelemizin kahramanlarını hatırlıyoruz'' dedi.
     Cumhuriyet Lisesi'nin Manisa Belediyesi Tiyatro Salonu'nda ''İstiklal Marşı'nın Kabul Edilişinin 90. Yıl Dönümü Kutlamaları ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı'' nedeniyle düzenlediği etkinliğe katılan Bakan Arınç, burada yaptığı konuşmada, İstiklal Marşı'nın 90 yıl önce TBMM'de alkışlarla, defalarca okunarak kabul edildiğini anımsattı.
     Mehmet Akif Ersoy'un yarışmada ödül konulduğu için buna katılmak istemediğini, sonra ikna edildiğini ve yüzlerce eser arasından İstiklal Marşı'nın kabul edildiğini, kazanılan 500 liralık ödülüyse Ersoy'un İstiklal Mücadelesi'nin yetimlerine bağışladığını anlattı.
     Burdur milletvekili olarak seçilen Mehmet Akif Ersoy'a yıllar sonra vefalarını göstermek için Burdur'a üniversite kurduklarını ve ismini Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi koyduklarını belirten Bakan Arınç, küçücük çocukların bile İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını yüreğinden gelerek okuduğunu, bunun büyük bir sevda olduğunu kaydetti.
     İstiklal Marşı'nın içerisinde koskoca bir tarihin, bağımsızlık mücadelesinin bulunduğunu, İstiklal Marşı'nın bestesi için de yarışma açıldığını anlatan Arınç, ''O İstiklal Marşı'nın bestesi de yıllardan beri aynı şekilde söyleniyor. Bestesi üzerinde tartışmalar olabilir. 'Daha güzel bir beste yapılsaydı' denilebilir ama o da bir yarışma sonunda ortaya çıktı. Bugün anayasamızın ilk üç maddesi değişmez, değiştirilemez maddeler olarak biliniyor. Bunların içinde de İstiklal Marşımız bulunmaktadır. Biz onu seviyoruz, ondan memnunuz. O okunurken gözlerimiz yaşarıyor, mücadelemizi hatırlıyoruz. Mücadelemizin kahramanlarını hatırlıyoruz. Bizim ülkemizi bağımsız yapan, düşmanlardan temizleyen, arkasından meclisi açan, cumhuriyeti kuran kadroları hatırlıyoruz ve başta büyük kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk'ü hatırlıyoruz. Onun silah arkadaşlarını hatırlıyoruz. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Mücadelesi sırasında Anadolu'yu karış karış dolaşmıştır. Bazı yerde şiirlerini terennüm etmiş, bazı yerlerde cami kürsüsüne çıkmış, vatandaşın bizzat yanına gidip, ona güven vermiş, ona ümit vermiş, kurtulacağımızı müjdelemiş, sonra da mecliste parlamenter olarak temsil etmiş ve Safahat isimli eserini tamamlamış. Bir vatan şairidir, bir ahlak numunesidir. Onu bilmeyen, tanımayan, ona güvenmeyen kimse yoktur. Sözünün eridir ve arkadaşları arasında da her yönüyle bir ahlak abidesi olarak tanımlanmış büyük bir kahramandır.''
    
     -ARINÇ'IN DUYGULANDIĞI ANLAR-
    
     Konuşmasında, Ersoy'un bazı şiirlerinden parçalar da okuyan Bakan Arınç, ölümünden yıllar sonra Mehmet Akif'in rahmetle anıldığını ifade etti.
     Ersoy'un en çok düşündüğü kesimlerin yoksul, yetim ve öksüzler olduğuna dikkati çeken Bakan Arınç, Ersoy'un, ''Asımın Nesli'' olarak şu anki nesli kastettiğini ifade ederek, ''Asımın nesli diyordum, nesilmiş gerçek, çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek'' dedi.
     Mehmet Akif Ersoy'un Arnavut bir anne babanın çocuğu olarak dünyaya geldiğini, ırkçılığa karşı olduğunu, milletin beraberliğini, bütünlüğünü savunduğunu vurgulayan Bakan Arınç, ''İstiklal Mücadelesini bu milletin bütünlüğü adına yapıyordu. Şimdi günümüzde ırkçılık bir fitne olarak yayılıyor ve nerede etnik kökene dayalı ırkçılık faaliyeti varsa, bunun arkasından pek çok olumsuzlukları getiriyor. Millet şuuruna erdiren, ahlakımızın, inancımızın, kültürümüzün ayakta durmasını istiyordu. Akif böyle birisiydi. Onu anlatmak için saatler yetmeyecektir. Hayatını okuyalım, Safahat'a göz atalım, şiirlerini okuyalım.''
     Konuşması sırasında duygulanan Arınç, ''Ben de Akif'i çok seviyorum. Onun bir tek örneği var. İlk doğan torunumun ismi Akif oldu. Akifler çok büyüyecek ve inşallah bu ülke geçmişteki büyük Türkiye olacak. Bu büyük ülkenin güzel çocukları olarak, istikbale güvenle bakacağız. Akif'in ruhu şadolsun. Memleketimizin birliği, bütünlüğü var olsun'' dedi.
     Arınç daha sonra İstiklal Marşı'nı güzel okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere paketlerini verdi.
     Konuşmaların ardından öğrencilerin hazırladığı oratoryoyu izleyen Bakan Arınç'ın, İstiklal Marşı'nı güzel okuma yarışmasında birinci olan İsmet İnönü Kız Meslek Lisesi öğrencisi Mesut Günercan'ın İstiklal Marşı'nı okuması esnasında gözlerinin yaşardığı ve duygulandığı görüldü.