DÜNYACA ünlü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in 2015 yılı raporunda, Büyükşehir Belediyesi'nin 2008'den bugüne 9 basamak birden artırdığı kredi notunu koruduğu açıklandı.

Fitch'in açıklamasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kredi notunun olumlu yönde seyir gösterebileceği ifadesi de yer aldı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2008 yılından bugüne kadar, uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden kredi notunu 9 basamak, ulusal uzun vadeli kredi notunu ise 6 basamak artırdı. Son açıklama ile beraber Büyükşehir, bu konumunu yine korumuş oldu.

Fitch Ratings, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'AA+(tur)' olan ulusal uzun vadeli notu ile 'BBB-' olan yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu teyit etti. 

2013 yılından bu yana kredi notlarının dünyanın en önemli kredi derecelendirme kuruluşları tarafından “yatırım yapılabilir" seviyesine yükseltildiğine dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Fitch Ratings'in kredi notlarını bir kez daha teyit etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Başkan Kocaoğlu, “Uygulamakta olduğumuz mali politikalar sonucunda Hazine Müsteşarlığı'na borcumuzun bitmesi, olumlu borç göstergelerimiz, belediyeler arasındaki güçlü konumumuz, uluslararası piyasalardan rekabet gücünü yükseltmeye yönelik olarak sağladığımız ucuz ve uzun vadeli finansmanlar, birçok ülkenin kredi notlarının düşürüldüğü bir ortamda, bizim bu sonucu elde etmemizi sağladı.

Piyasalardaki ekonomi uzmanları 'kredi derecelendirme kuruluşlarının kredi notlarını açıklarken aşırı ihtiyatlı davrandığını, her küçük soruna bile raporlarında yer verdiğini' belirtiyor. Bu gözle baktığımızda, aldığımız notların önemi daha da artıyor.

Fitch onayı, son 11 yılda izlediğimiz basiretli, gerçekçi, hayalci olmayan, ayakları yere basan ve tutarlı politikaların kararlılıkla uygulanmasının sonucudur" diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, kredi notu teyidinin, ucuz ve uzun vadeli finansmana erişimlerini daha da kolaylaştırmasını beklediğini de sözlerine ekledi. 

Fitch Ratings'in raporunda dikkat çeken diğer bir konu ise 2015-2017 döneminde İzmir'in doğrudan borcunu amortize etmesi ve cari dengesindeki tahmin edilen artışla birlikte doğrudan riskinin cari dengeye oranının 1'in altında kalmasını kuvvetle beklediği bilgisi oldu.

Fitch'in açıklamasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tedbirli finansal ve likidite planlamasının devamıyla beraber kredi notunun da olumlu yönde seyir gösterebileceği ifadesi göze çarptı.

Kaynak : DHA