İzmir ’in Urla İlçesi ’ne bağlı Ovacık Köyü ’nde 1000 ağaç rüzgar enerjisi santrali (RES) kurulması için kesilmek üzere işaretlendi. Ağaç kesimine tepki gösteren köylüler Danıştay ’a yürütmenin durdurulması için başvurduklarını ve sonucu beklediklerini belirtti.

Köylüler dev RES parçalarının TIR ’larla taşınması için yol kenarında 300, santralin kurulacağı yere kadar yeni yol açılması için de 1.000′e yakın ağacın kesilmek üzere işaretlendiğini belirtip, “Bu vicdana sığar mı? Yırca köylüleri gibi mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ovacık Köyü sakinleri, köy sınırındaki ormanlık alana yapılacak olan RES için, hukuk mücadelesi başlattı. Köylüler, RES inşaatının durdurulması için, Danıştay ’a yürütmenin durdurulması amacıyla başvurdu.

Köylüler başvuru sonucunu beklerken RES yapacak firma, bölgedeki çalışmalarını hızlandırdı. Firma, köylülerin Mersin Boğazı olarak adlandırdıkları bölgedeki türbinleri kurmak için bölgeye ekiplerini gönderdi. RES türbinlerinin gövde ve kanatlarının tırlarla taşınabilmesi için ilk olarak orman yolu üzerindeki 300′den fazla çam ağacının kesilmesine karar verildi.

Ardından, bununla da yetinilmeyip, türbin kurulacak alana kadar ormanın ortasından en az 6 metre genişliğinde, yeni bir yol açılması için de yine çalışma başlatıldı, kesilecek ağaçlar işaretlendi. Yüz yaşına yaklaşmış olan 1.000′e yakın çam ağacının kesimine de önümüzdeki günlerde başlanacağı öğrenildi.