Kentsel dönüşümde yaşanan sorunların çözümünü sağlamak ve tüm Türkiye’de milyonlarca kişiyi etkileyecek olan kaçak yapılara yönelik olarak getirilecek olan imar affı için geri sayım başladı.

15 maddeden oluşan Kanun Hükmünde Kararname çıkartılarak beklenen imar affı resmileştirilecek. Eklenen madde ile imar affı 1 yıl süre ile geçerli olacak ve bir senenin dolmasının ardından geçerliliğini kaybedecek.

Kanun Hükmünde Kararnamenin 13. Maddesi İle Değişiklik Yapılacak

Çıkarılacak olan Kanun Hükmünde Kararnamenin 13. Maddesinde yapılacak olan değişiklik ile imar affı gerçekleştirilecek. İmar affı sayesinde 31 Aralık 2018 tarihine kadar başvuruda bulunan ve gerekli şartları taşıyan imarsız yapılara kentsel dönüşüm kapsamına alınmaları için gerekli olan yasal düzenleme yapılmış olacak. Çıkarılan imar affı kanunundan yararlanılmak istenen yapıların mutlaka 30 Eylül 2017 tarihinden önce yapılmış olması şartı aranacak. Bu şartları taşıyan kişilerin yapmış oldukları başvuruların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından kabul edilmesi durumunda Yapı Kayıt Belgesi verilecektir.

Cezalar ve Yıkım Kararları İptal Edilecek

Yapı Kayıt Belgesi alınan yapılar için daha önce verilen yıkım kararı ile yapı için kesilmiş olan idari para cezaları iptal edilecek. Arsa emlak değeri ve yapı yaklaşık maliyetinin toplam bedelleri dikkate alınarak bu tutar üzerinden yüzde 3 oranında kayıt bedeli talep edilecek. Tahsil edilen bu bedeller kentsel dönüşüm projelerinde kullanılmak üzere kaynak olarak ayrılacak.