CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KOBİ'ler için Halk Bankasını, KOBİ Bankası haline getireceklerini söyledi.
Kılıçdaroğlu, seçim çalışmaları kapsamında Büyükçekmece Ramada Otelde sanayici ve iş adamları ile kahvaltıda bir araya geldi.
Burada konuşan Kılıçdaroğlu, sahadan geldikleri için sesinin kısık olduğunu belirterek, ''Ama bu kısıklık, sanmayın ki Recep Bey'den. Bu kısıklık, halktan'' dedi.
Bugün burada üçüncü bölge sanayici ve iş adamlarıyla birlikte olduklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, KOBİ'lerin, ülkelerin ekonomisi açısından önemli özellikleri olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, KOBİ'lerin ekonomik krize dayanıklı olduğunu, kısa zamanda kendini toparlayabildiğini, üretim yaptığını, istihdam sağladığını kaydetti.
Türkiye'de istihdamın üçte ikisinin KOBİ'ler aracılığıyla sağlandığını dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
''KOBİ'ler, sanki bu sistem için cezalandırılıyor, aynı şey sanayiciler için de geçerli. Yurt dışında ucuz ve kalitesiz ithalata prim verilmiş olması, Türkiye'de üretimin önündeki en büyük engellerden birisidir. Yeni bir istihdam, yeni bir üretim politikası geliştirmemiz lazım. Merkez Bankasının bunları dikkate alarak, para politikasını oluşturması lazım. Büyüme ve istihdam politikası olmadığı için Merkez Bankası, sadece para politikalıyla bunları çözmeye çalışıyor. İkinci önemli nokta, KOBİ'ler için, Halk Bankasını KOBİ Bankası haline getireceğiz, bunu bir KOBİ Bankasına dönüştüreceğiz.''
Kılıçdaroğlu, KOBİ'lere sıfır faizli kredi vaat ederek, ''Sıfır faizli kredi vermemizin nedeni şu: Devlet, vergisini zamanında toplayacak. Sıfır faizli kredi alacağı için götürüp vergisini ödeyebilecek. Sosyal Güvenlik primleri zamanında ödenecek. Böylelikle prim borçları azalacak. Kayıt dışı istihdam varsa bu, büyük ölçüde önlenmiş olacak. Faizler düşecek. Hani derler ya 'bir taşla iki kuş vurmak'. Biz projemizle beş kuşu birden vuracağız'' diye konuştu.
İstihdam üzerindeki vergilerin çok yüksek olduğunu, bunu aşamalı olarak indireceklerini aktaran Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Özellikle asgari ücret üzerindeki vergiyi yüzde 1'e kadar indireceğiz, sıfır yapmayacağız. Kurumsallaşmayı teşvik edeceğiz, kurumsallaşma olmalı çünkü kurumsallaşmanın olduğu yerde, geleceğe dair umutlar beslenmiş olacak ve daha sağlıklı bir ekonomi ortaya çıkacak. Bu nedenle birleştirmeyi özendireceğiz, birleştirmeler varsa bunları, vergilerin dışında tutacağız. Kurumlar Vergisini de KOBİ'ler için yüzde 10'na indireceğiz. Böylelikle sizler, kendi içinizde rahatlamış olacaksınız.''
Kılıçdaroğlu, enerji maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, bu maliyetlerle sağlıklı bir rekabet ortamını uluslararası alanda sağlamanın çok zor olduğunu belirterek, elektrik faturalarındaki TRT payını da kaldıracaklarını bildirdi.
CHP'nin projelerinden bahseden Kılıçdaroğlu, bu projeleri alanında uzman kişilerle aylarca çalışarak hazırladıklarını vurguladı.
Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin işsizlik olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, ekonomideki kırılganlığı ortadan kaldıracaklarını vurguladı.