Suriye ’nin kuzeyindeki Kobani, 134 gün süren çatışmaların ardından DEAŞ ’tan  arındırılırken, geriye harabeye dönmüş bir kent kaldı. Bombardımanlarda yıkılan binaların altında kalan cesetlerin kokusu bütün kenti sarmış durumda. Kentin temizlenmesi için PYD güçleri çalışma başlatırken, Kobani ’de yıkılmış binalar ile isabet eden mermiler ile delik deşik olmuş duvarlardan başka görüntü yok. Savaşın izlerini taşıyan bölgeyi koruma altına alarak açık hava müzesini dönüştürmeyi planlayan Kobani Kanton yönetiminin Meştenur Tepesi ’ne yeni kent kurmayı planladığı kaydedildi.

Kobani ’nin kanton ilanının yıldönümünde IŞİD ’den arındırılması sevince yol açarken, 134 gün süren savaş ise binlerce kişinin yaşadığı kenti harabeye dönüştürdü. Kobani Kanton yönetimi, hem savaşın izlerini hem de elde edilen zaferin hafızalarda korunması amacıyla radikal bir karar aldı. Yönetim, savaşın en şiddetli yaşandığı alanları anıt kente dönüştürmeyi kararlaştırdı. Yıkılan binalar veya hasar gören araçlara dokunulmayacak ve yapılacak düzenleme sonrası açık hava müzesi şeklinde ziyaret edilecek.

Kanton yönetimi, barınma sorununu da yeni bir şehir kurarak gidermeyi planlıyor. Bu doğrultuda Kobani ’nin güneyinde, Türkiye sınırına yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Mıştenur Tepesi ve çevresi yeni şehir alanı olarak belirlendi. Çatışmaların tamamen bitirilmesinin ardından yeni yerleşim alanında inşaat çalışmaları başlanacak ve yeni konutlar yapılarak barınma sorunu tamamlanacak.

Kobani yönetimi IŞİD tehdidinden kaçarak Türkiye ’ye sığınan ve topraklarına dönmek isteyen Kobanililere ise ilkbaharda ‘geri dön ’ çağrısı yapacağı öğrenildi. Bu kararın alınmasında barınma, gıda, elektrik ve su gibi temel ihtiyaçların da yok denecek düzeyde olunmasının etkin olduğu bildirildi.