paralel

6-7 Ekim olaylarını hükümete karşı tepki yaratmak için fırsat bilen paralel polislerin olayları tırmandırmak için park etmiş araçları kullandıkları panzerle alevlere doğru ittiği tespit edildi.

Star gazetesi Ankara Büro'nun haberine göre, Van ’da vandallıklara müdahele sırasında yanan bir aracın yanındaki iki aracı da alevlere doğru sürükleyerek yakmaya çalışan panzerin şoförü ve emri veren komiser yardımcısı görevden alındı.

Van ’da 6-7 Ekim olayları sırasında sokak kameralarına yansıyan görüntülerde, yanan bir aracın üzerine giden polis panzerinin aracı söndürmek yerine, yanan aracın yakınındaki başka iki aracı daha sürükleyerek yakmaya çalıştığı görüldü. Aynı olay çevrede bulunan vatandaşlar tarafından çekilen görüntülere de yansıdı.

Vatandaşların çektiği görüntülerde “Bu Betxlarge polisler ne yapıyor. O iki aracı da yansın diye mi sürüklüyor” dediği duyuluyor. Polisin vandallara mücadele etmek yerine yangına körükle gittiğini gösteren görüntüler sonrasında İçişleri Bakanlığı inceleme başlattı.

Edinilen bilgiye göre, panzere talimat veren amirin, paralel yapıya yönelik soruşturmalar sonucunda görevinden alınarak Van ’a atanan bir komiser yardımcısı olduğu tespit edildi. Komiser yardımcısı ile panzerin şoförünün görevden alındığı ve haklarında soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Van ’da polis panzerinin, yanması için araçları alevlere sürüklediği sırada başka bir polisin de olayların aksi istikametteki evlerin pencerelerine doğru peşpeşe gaz bombaları attığı görüldü.

Emniyetteki paralel yapıya yönelik soruşturmalar kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine atanan bazı emniyet görevlilerinin vatandaşa yönelik tahrik amaçlı aşırı güvenlikçi politikalar uyguladığı belirlendi.

Düğün, nişan, cenaze gibi törenlerde aşırı güvenlik önlemleri ve güvenlik gerekçesiyle süre kısıtlamaları yapan bu emniyetçiler hakkında yoğun şikayetler geldiği belirtildi. İçişleri Bakanlığı, vatandaşlardan gelen bu tip şikayetlerle ilgili olarak da inceleme başlattı.