Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) militanlarının tamamının silah bırakma alanlarına varmasına ilişkin "Bu tarihi gelişme, bugünden itibaren, silah bırakma sürecinin artık başladığını ve çatışmanın sonuna gelindiğini gösteriyor." dedi.

Devlet Başkanı Santos, Yüksek Barış Komisyonu Üyesi Sergio Jaramillo, FARC'ın Başmüzakerecisi Ivan Marquez ve beraberindeki heyet, ülkenin güneyindeki Putumayo eyaletinde yer alan "La Carmelita" silah bırakma alanını ziyaret etti. Militanlar için inşa edilen kampta incelemelerde bulunan Santos silah bırakma sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Artık savaşta değil, barıştayız"

FARC militanlarının tamamının geçen hafta sonu itibarıyla silah bırakmak için belirlenen 26 bölgeye ulaştığını hatırlatan Santos, "Bu tarihi gelişme. Bugünden itibaren, silah bırakma sürecinin artık başladığı ve çatışmanın sonuna gelindiğini gösteriyor. Bütün Kolombiyalıların yürekten istediği ve uğruna gözyaşı döktüğü barışın gerçekleştiğini gösteriyor. Aynı milletin çocukları olarak, barışı inşa edeceğiz. Artık savaşta değil, barıştayız." diye konuştu.

Militanların sağlık sistemine entegre edilmesine ilişkin bilgi de veren Santos, aralarında hamile ve emziren annelerinde bulunduğu 2 bin 700 FARC mensubunun sağlık hizmetlerinden yararlandığı ve 6 bin 200 militanın sağlık sistemine eklendiğini kaydetti.

Santos FARC'ın televizyonuna mülakat verdi

Santos'un ziyaret sırasında FARC'ın televizyonuna da mülakat vermesi ülkede büyük yankı buldu.

Devlet Başkanı Santos, açıklamasında yeni bir başlangıç yapmak için kampı ziyaret ettiğini belirterek FARC mensuplarına barışı inşa etmek için sunulan bu fırsatı değerlendirmeleri çağrısında bulundu.

Santos ve beraberindeki heyetin ziyaret ettiği La Carmelita silah bırakma alanında 438 FARC militanı bulunuyor. Yüksek Barış Komisyonundan yapılan açıklamada, militanların silah bırakma ve topluma yeniden katılma süreci boyunca kalacakları kampta inşa çalışmalarının hala devam ettiği belirtildi.

Anlaşma imzalandı

Bu arada hükümet, bölgede 36 bin aile ile 22 bin hektarlık bir alanı kapsayan, koka bitkisi yetiştirilmemesini öngören bir anlaşma imzaladı.

Ülkede 2 Ekim 2016'da hükümet ile FARC arasında imzalanan barış anlaşması halk oylamasına götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının sandık başına gittiği referandumda yüzde 50,24 oranında "hayır" sonucu çıkmıştı.

Küba'nın başkenti Havana'da yeniden masaya oturan tarafların uzun görüşmelerin ardından 12 Kasım 2016'da vardığı yeni barış anlaşması, 24 Kasım 2016'da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono tarafından imzalanmıştı.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.