Başlık:

Açıklama: Bir elektrik devresini başka bir devrenin kapanması sonucu kapatan yada açan elektromekanik aletlere kontaktör ismi verilmektedir.

Etiket: kontaktör, schneider, schneider electric

Kontaktör Nedir? Kontaktör Özellikleri ve Fiyatları

Elektrik motorlarının uzaktan kontrol edilmesine olanak veren ve bir elektrik devresini başka bir elektrik devresinin kapanması sonucu kapatan veya açan elektromekanik cihazlara kontaktör ismi verilmektedir. Bu cihazlar bobine elektrik verildiği sırada kapalı kontakları açar veya açık kontakları kapatır. Bu özelliği ile de elektronik anahtar adı verilmektedir.

Kontaktörler iki farklı şekilde karşımıza çıkmaktadır. Normalde açık ve normalde kapalı olmak üzere iki farklı kontaktör türü vardır. Kontaktör yapısında ise iki farklı devre bulunur. Bunlar uyartım devresi ve kontak devresi olarak adlandırılır.

Kontaktör Nedir?

Elektrik motoru, aydınlatma, ısıtma, kondansatör benzeri birçok güç devresinin anahtarlamasında kullanılan ve bu devreleri kontrol etmeye yarayan cihazlara kontaktör adı verilmektedir. Yani kısaca kontrol mekanizması adını verebiliriz.

Kontaktör Yapısı

Normalde kapalı kontaktörlerde uyartım akımı bulunuyorsa eğer kontak devresi kapalı anlamına gelir. Ayrıca uyartım devresim akım bulunan durumlarda ve bulunmadığı durumlarda bir selenoid tarafından sürgü hareket ettirilir ve kontak pabuçları kontak plakalarına bastırır veya çeker.Kısaca düşük voltajlı veya akımlı bir devre yüksek voltajlı yada akımlı bir başka devreyi kontrol etmiş olmaktadır. Burada değinmemiz gereken bir diğer nokta kontaktörlerde iki farklı devrenin bulunduğudur. Kontak devresi ve uyartım devresi şeklinde iki farklı şekilde karşımıza çıkar. Kontak devresi genel anlamda 220V ve uyartım devresi de 12, 24 ve 220V şeklindedir.

Kontaktörler yapıları gereği üç farklı bileşenden oluşmaktadır. Bu bileşenler elektromıknatıs, kontak ve palet şeklindedir. Bu bileşenlere göz atacak olursak;

Elektromıknatısların yapılarında bir demir nüve ve üzerine sarılmış bobin bulunmaktadır. Bobine gerilim verilince üzerinden geçen akım manyetik alan meydana getirerek mıknatıslanma oluşturur.

Paletler ise kontaktör nüvesinin hareketli kısmını oluşturmaktadır. Palet, elektromıknatısların çalışmalası ve yayların itmesi ile hareket etmektedir.

Kontaktörlerin yapısında bulunan son parça ise kontaktır. Kontak, kadmiyum, molibden, gümüş, demir, bakır-nikel, karbon ve tungsten gibi alaşımlardan yapılmaktadır.

Kontaktörlerdeki kontak sayısı bir hayli fazladır. Bu kontaklardan bazıları yer değiştirme sırasında yıpranmakta ve kullanılamaz hale gelmekteyken bazıları ise kullanılmaması nedeniyle yıpranmaz. Bu durumda bir dengesizlik meydana getirir. Bu dengesizliğin engelleyebilmek adına devre akımı fazla ise boş kontaklar diğer kontaklara bağlanır. Aksi durumda ise seri olarak bağlanır.

Kontaktör Çeşitleri

Kontaktörlerin iki farklı türü bulunmaktadır. Bunlar akım cinsine göre kontaktör ve imalat durumuna göre kontaktör bulunmaktadır.

Akım cinsine göre kontaktör çeşitleri;

  • Doğru akım kontaktörleri,
  • Alternatif akım kontaktörleri şeklindedir.

İmalat durumuna göre kontaktör çeşitleri ise;

  • Elektromanyetik kontaktörler,
  • Basınçlı havalı kontaktörleri,
  • Elektro-pnomatik kontaktörler

şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Kontaktörler hakkında daha fazla bilgi almak için Schneider Electric sitesini ziyaret edebilirsiniz.