Kağıthane'de 3 ay önce köpeğe tecavüz ettiği iddiasıyla 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan tutuksuz sanık H. Y. beraat etti. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 63. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanık H. Y. Katılmadı. Duruşmaya köpeğin sahibi Gazi Güven ile taraf avukatları, geçtiğimiz duruşma müdahillikleri kabul edilen İstanbul ve Eskişehir barolarının Hayvan Hakları Komisyonu temsilcileri katıldı. CHP Milletvekili Melda Onur da izleyici olarak katıldı. Duruşmada Ankara Barosu Hayvan Hakları Komisyonu temsilcileri ile Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Yeryüzü ve Özgürlük Derneği temsilcileri de davaya müdahillik talebinde bulundu.

Hakim Hacı İbrahim Gözükara, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 1. Bölge İstanbul Şube Müdürlüğü'nce sanığa "köpeğe tecavüz ettiğinden bahisle" verilen 454 TL idari para cezasına ilişkin tutanağın mahkemeye gönderildiğini belirterek bu ceza tutanağını okudu.

Duruşmada söz alan Gazi Güven'in avukatı Yasemin Babayiğit, sanıktan şikayetlerinin devam ettiğini belirterek, "Sanığın eylemleri toplumun ortak edep haya duygularını ihlal niteliğindedir. Sanığın cezasız kalması toplum açısından tehlike arz etmektedir" dedi. Ardından söz alan sanık H.Y.'nin avukatı Adem Muratbeyoğlu da, müdahale taleplerinin mahkemenin takdirine bıraktıklarını belirterek, "Foto Film Şube Müdürlüğü'nce gönderilen fotoğrafların tüm avukatlara gösterilerek sanık olup olmadığının tespitini istiyoruz. Görüntüdeki şahıs müvekkilim değildir. Beraatini talep ediyoruz" dedi.

Beyanların ardından müdahillik ve yargılamanın genişletilmesi taleplerini reddeden mahkeme, "Hayasızca hareketlerde bulunma" ve "Haksız yere sahipli hayvanı öldürme, işe yaramayacak hale Bahsine getirme, değerini düşürme" suçlarından sanığın beraatine karar verdi. Mahkeme kararına gerekçe olarak ise "suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması" gösterdi.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 17 Ağustos 2014 günü saat 02.00 sıralarında gerçekleşen olay yerine yakın işyerinin kamera görüntülerinin incelendiğinde şüpheli H. Y.'nin merdiven basamaklarına oturup kucağına aldığı köpeğe tecavüz ettiğinin anlaşıldığı belirtildi. Toplanan delilere göre sanığın sahipli köpeğe aleni alanda tecavüz ettiğinin anlaşıldığı belirtilen iddianamede, sanığın "Hayasızca hareketlerde bulunma" , "Haksız yere sahipli hayvanı öldürme, işe yaramayacak hale getirme, değerini düşürme" suçlarından 1 yıldan 4 yıla kadar hapsi isteniyordu.

Duruşmanın ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan aralarında CHP Milletvekilleri Melda Onur ile Mahmut Tanal'ın da bulunduğu müdahil avukatlar ve hayvanseverler karara tepki göstererek basın açıklaması düzenledi. "Susma haykır tecavüz suçtur" sloganları atan grup adına konuşan avukat Yasemin Babayiğit, mahkeme tarafından verilen beraat kararının hangi hukuk gerekçesiyle verildiğini, gerekçeli kararı gördükten sonra öğreneceklerini belirterek, "Buradaki görüntüleri tüm Türkiye izledi. İki adet görüntü var. Bu görüntülere rağmen hangi suçun oluşmadığını biz gerekçeli temyiz dilekçemizle birlikte bu mahkemeden, bu adalet sisteminden muhakkak sormak istiyoruz. Biz görüyoruz mahkeme niçin bunları görmüyor. Biz suçun unsurlarının oluştuğunu söylüyoruz mahkeme niçin aksini söylüyor" diye konuştu.