Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye'nin her bir şehrinde, her birinin tek tek hikayesi olan eserler üretildiğini belirterek, ''Şimdiye kadar bu eserler ve bu ürünler ne yazık ki dar bir çerçeve içinde kaldı. Bugün artık, KÜLTÜR-EL Projesi ile Mardin'den başlayarak bu bilinmeyenleri bilinir hale getireceğiz'' dedi.
   
  Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğünün başlattığı ve Emine Erdoğan'ın himayelerinde gerçekleştirilen Türk kültürünün en zengin alanlarından biri olan geleneksel el sanatlarını yerinde inceleyerek, geliştirmeyi hedefleyen ''KÜLTÜR-EL'' projesi, bugün açılışı yapılan Mardin Olgunlaşma Enstitüsü Tarihi Kız Meslek Lisesinde düzenlenen törenle tanıtıldı.
    
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, projeyi tanıtan kısa film sunuldu.
    
Törende konuşan Emine Erdoğan, Mardin'in tarihi, eşsiz mimarisi, farklı renklerin, farklı inançların kaynaştığı hoşgörü atmosferiyle sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en güzel şehirlerinden biri olduğunu vurguladı.
    
Binlerce yıllık tarihi olan Mardin'in, bu binlerce yıl içinde dünyanın çok az şehrine nasip olan bir zenginlik ve renkli bir kültür biriktirdiğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:
    
''Mimari eserleriyle öne çıkmış şehir çoktur. Mutfağıyla ün yapmış nice şehirler vardır. Yetiştirdiği insanlarla, ürettikleriyle, el sanatlarıyla şöhret olmuş, dünyada tanınmış nice şehir vardır. Bütün samimiyetimle ifade etmeliyim ki Mardin, tüm bu özelliklerin tamamına sahip olan bir dünya şehridir. Mimarisi, mutfağı, el sanatları, yetiştirdiği insanlarla Mardin, adeta insanlığın bütün hikayesini anlatan bir medeniyet şehridir. Dünya üzerinde öyle şehirler var ki, sadece 100 yıllık, 200 yıllık tarihleri olmasına rağmen her yıl milyonlarca turist çekiyorlar, turiste şehirlerinin simgelerini, şehirlerde yaptıkları ürünleri sergiliyorlar. Sistemli bir çalışmayla, akıllıca bir pazarlamayla, adeta büyük bir sektör oluşuyor ve binlerce insan bu sektörlerden geçimini kazanıyor. Mardin, bunun çok daha iyisini yapabilir. Sadece Mardin değil, bizim 81 vilayetimiz, birbirinden güzel ürünleriyle, eserleriyle, bırakınız Türkiye pazarını, dünya pazarlarına hitap edebilir.''
    
     -''HER BİRİ BİR İNSANLIK HİKAYESİ ANLATIYOR''-
    
     Emine Erdoğan, Hakkari'nin kilimleri, Siirt'in battaniyesi, Mardin'in telkarisi, Erzurum'un oltu taşı, Eskişehir'in lüle taşı, Isparta'nın halısı gibi 81 vilayetin birbirinden güzel zenginlikler ihtiva ettiğini belirterek, ''Bizim desenlerimizin, nakışlarımızın, süslemelerimizin, oyalarımızın her biri bir insanlık hikayesi anlatıyor'' dedi.
   
  ''KÜLTÜR-EL'' projesinin, şehirlerin bu potansiyelini ortaya çıkaracağını ifade eden Erdoğan, kaybolmaya yüz tutan değerlerin, sanatların, el işlerinin bu proje sayesinde yeniden hayata döneceğini, karşılığını bulacağını, hem genç nesillerin, hem dünyanın Türkiye'nin bu eşsiz ürünleriyle tanışacağını söyledi.
    
Projenin bir yandan ustaların birikimlerini genç nesillere aktarılmasını sağlayacağını bir yandan da kültür zenginliğine sahip çıkacağını vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
   
  ''Sadece Mardin'de, telkari sanatının dışında testi ve çömlekçilik, bakırcılık, oyacılık ve basmacılık, kalaycılık, yorgancılık, sabunculuk gibi çok çeşitli geleneksel sanatlar var. Bu projeyle tüm bu geleneksel sanatların ustalarını bulacak, enstitülerimiz vasıtasıyla onların bu sanatları gençlere öğretmesini, genç öğretmenlerin de daha fazla öğrenciye bu sanatları aktarmasını sağlayacağız.''
    
     -''PROJE ÇOK BOYUTLU''-
    

     Emine Erdoğan, projenin ilk olarak Mardin'de başladığını ve ardından Adana, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Manisa, Siirt, Trabzon'da da uygulanacağını bildirdi.
     Bu projeden gerçekten büyük heyecan duyduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:
    
''Bu proje, çok boyutlu bir proje. Bunun içinde eğitim var, mesleki eğitim, istihdam var, turizm var. Bu projede, geleneksel sanatlarımızın muhafaza edilmesi, şehirlerimizin ve Türkiye'nin dünyaya tanıtılması var. Bu projede öğrenen, üreten, evine, ailesine katkı sağlayan hanım kardeşlerimiz var. Böyle çok geniş bir alanı kapsayan, çok boyutlu bir projenin bizleri heyecanlandırmaması mümkün değil. Ben, projenin mutlaka başarıya ulaşacağına inanıyorum. Zira, bizim el sanatlarımız, geleneksel sanatlarımız, ortaya bir ürün çıkarma gayesinden daha fazlasını taşıyor. Genç bir kızcağız, hislerini, derdini, sevincini, üzüntüsünü, umudunu nakışlarla ifade ediyor. Bir hanım kardeşimiz kilimin üzerine adeta kalbinin içindekileri desen olarak dokuyor. Bir telkari ustası, eserine adeta ruhunu işliyor. Yani sadece el emeği verilmiyor, gözün nuru da bu eserlere katılıyor.''
   
  Erdoğan, Türkiye'nin her bir şehrinde, her birinin tek tek hikayesi olan eserler üretildiğini belirterek, ''Şimdiye kadar bu eserler ve bu ürünler ne yazık ki dar bir çerçeve içinde kaldı. Bugün artık, Mardin'den başlayarak KÜLTÜR-EL projesiyle, olgunlaşma enstitüsüyle bu bilinmeyenleri bilinir hale getireceğiz'' dedi.
    
Heyecan verici projenin her aşamasının takipçisi olacağını dile getiren Erdoğan, projenin başarıya ulaşması, yaygınlaşması, Mardin'i aşarak 81 ilin tamamına ulaşması için her türlü katkıyı sağlamaya devam edeceğini söyledi.

     Emine Erdoğan, projenin gerçekleşmesine katkıda bulunan Milli Eğitim Bakanlığına, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne ve ilgili birimlere teşekkür etti.
  
   Emine Erdoğan, konuşmasının sonunda Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile birlikte gümüş telkari, altın işleme, bakır, basmacılık, minyatür marangoz, cam altı hat sanatı, sıcak demir, taş oyma, palancı, ağaç işleri ve oymacılığı ustalarına plaket verdi.
  
   Mardin Olgunlaşma Enstitüsü Tarihi Kız Meslek Lisesi binasının açılışını yapan Erdoğan ve Çubukçu, atölyeleri gezdi ve kaybolmaya yüz tutan geleneksel el sanatı ustalarının hünerlerini izledi.
   
  Erdoğan, bu sırada el sanatları örneklerinden satın aldı.
     Emine Erdoğan, törenin yapıldığı alandan ayrılırken vatandaşlarla fotoğraf çektirdi. Erdoğan ve Çubukçu'ya, geleneksel acı kahve olan mırra ikram edildi.
     Erdoğan ve Çubukçu, Mardin'e özgü keklikleri de ilgiyle inceledi ve bilgi aldı.
    
     -TÖRENDEN NOTLAR-
    
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, tören alanına Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile birlikte geldi.
    
Mardin Valisi Hasan Duruer, tören alanına çıkan merdivenler üzerinde sergilenen Mardin'e özgü telkari, taş işlemeciliği, el nakışı, bıttım sabunu örnekleri hakkında Erdoğan ve Çubukçu'ya bilgi verdi.
    
Yöresel ürünleri inceleyen Emine Erdoğan, bir güvercini de eline alarak sevdi.
     İlk uygulaması Mardin'de yapılan ''KÜLTÜR-EL'' projesi tanıtım törenine İstanbul'dan Mardin'e gelen ve aralarında Caroline Koç, Biricik Suden, Nermin Gür, Hande Topbaş, Zehra Büyükekşi, Gülşah Alkoçlar, Tülin Demirören, Demet Sabancı ve Günseli Kato'nun da bulunduğu iş ve sanat dünyasından yaklaşık 40 kadın da katıldı.