Azerbaycan-Ermenistan savaşının yaşandığı 1992'de Yukarı Karabağ'ın Hocalı kasabasında Ermeniler tarafından yapılan katliam, Ankara'da Rixos Otel'de düzenlenen, "Yüzyılın Katliamı, Hocalı'ya Uluslararası Hukuki Bakış" başlıklı konferansla anıldı.

Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği, Avrasya Sivil Toplum İşbirliği Derneği ve Soykırım Hakikatlerinin Tanıtılması Sosyal Birliği tarafından düzenlenen konferansa, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Necdet Ünüvar ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

Ünüvar, Konferansta yaptığı konuşmada, Güney Kafkasya'nın "karmaşık dengelerin olduğu" bir bölge olarak tanımlarken, Türkiye ve Azerbaycan'ın birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi. Ünüvar, Hocalı'da yaşananları, "20'nci yüzyılın en büyük katliamlarından biri" sözleriyle değerlendirirken, "Azerbaycan'ın hüznünü kendi hüznümüz, başarısını kendi başarımız olarak görüyoruz" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise konuşmasında Türkiye'nin konuyu sürekli gündemde tuttuğunu belirterek, "Hocalı'da insanlar, sırf bir etnik ve dini gruba mensup oldukları için saldırıya uğradı. Nitelik meselesi var burada, niyet önemli olan" dedi.

1915'e dair Ermeni iddialarına da değinen Kuzu, Ermeni diasporasının bunu rant kapısı haline getirdiğini ve buradan geçindiğini kaydetti. Dünyadaki genel gelişmeleri de yorumlayan Kuzu, "Dünyada yeni bir savaş çıkmasından korkuyorum çünkü dünyanın hakemi yok. BM'yi silbaştan dizayn etmek lazım" dedi.

Kuzu IŞİD konusunda ise "IŞİD filan hepsi büyük devletlerin, nizami askerlerle giremedikleri yerlerde kullandığı taşeron örgütlerdir" değerlendirmesinde bulundu.