Ali Hakan Der - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Libya'ya uluslararası müdahale görevinin NATO'ya verilmesinin doğru olacağını söyledi.
     Gül, Gabon Cumhurbaşkanı Al Bongo Ondimba ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Libya'ya yönelik müdahaleyi nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruyu yanıtladı.
     Türk gazetecilerin, Gabon makamlarının sayı sınırlaması sonucu izleyemediği basın toplantısına ilişkin Cumhurbaşkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre Gül, Ondimba ile görüşmesinde ikili ilişkilerin yanı sıra uluslararası konuları da ele aldıklarını belirtti.
     Libya'da yaşananların Avrupa'dan daha önce Afrika ve Arap ülkelerini ilgilendirdiğini ifade eden Gül, BM Güvenlik Konseyi'nin uçuşa yasak bölge kararında 3 Afrika ülkesinin oyu bulunduğuna dikkati çekti.
     Türkiye'nin başından beri Libya'da kan dökülmeden, altyapısı ve güvenlik güçleri yıpratılmadan değişimin gerçekleşmesini arzu ettiğini kaydeden Gül, ''Benim şahsi kanaatim, Libya liderinin hemen değişime müsaade etmesi, görevden çekilmesi ve Libya'nın altyapısının daha fazla tahrip edilmesine fırsat vermemesidir'' dedi.
     Türkiye'nin, strateji geliştirilmeden Libya'ya ateşin başlatılmasını garip karşıladığını anımsatan Gül, ''NATO'nun askeri ve siyasi kanadındaki toplantılar tartışmalı geçti biliyorsunuz. Neticede bu görevin NATO'ya verilmesi doğru olacaktır'' diye konuştu.
     Gabon Cumhurbaşkanı Ondimba da bir ülkenin iç meselesinde taraflardan birinin diğerine karşı zafer kazanmasının asla tercih edilemeyeceğini dile getirdi.
     Libyalıların birbirine karşı zafer kazanamayacağını ifade eden Ondimba, ''Zafer olacaksa tüm Libya'nın olmalıdır. Ülkenin korkunç duruma sürüklenmesi engellenmelidir. Bu yapılmazsa ülkenin yeniden inşası çok zor olacaktır'' dedi.